Суспільство (відео)

Система оповіщення в Чернігові стане більш інформативною (Відео)

У Чернігові планують модернізувати систему оповіщення. Події 2022 року показали, що нинішня міська система оповіщення має недоліки, оскільки повністю залежна від електропостачання та наявності телефонного зв’язку. Також наявна сирена є малоінформативною для населення.

«Система працювала так, як зараз працює, просто подає сигнал «Увага всім!». Людям треба знайти засоби масової інформації, щоб отримати більш повну інформацію, що відбувається: повітряна тривога, ракетна небезпека, не дай Боже, хімічна небезпека.

На сьогодні до сирени підходить кабель силовий, щоб розкрутити маховик. А щоб дати сигнал на увімкнення, там ідуть дроти, звичайні телефонні дроти. Тобто якщо не працює система дротового зв’язку – Телеком або вузли зв’язку Телеком, – то в нас теж пропадає сирена. Навіть за наявності електропостачання»,- Сергій Болдирев, директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА.

До модернізації системи оповіщення долучилися міжнародні донори. Наразі вже існує проєкт нової системи оповіщення, що буде більш доступною й інформативною для населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На фронті зник безвісти воїн із Чернігівщини

«Система оповіщення буде повністю сумісна з обласною системою оповіщення, та, яка діє. Тобто в нашому місті з’являється ще одна система додаткова. Система буде дозволяти насамперед доводити сигнали до населення в гучномовному режимі. Тобто, наприклад, повітряна тривога: спершу буде звучати сирена, як зазвичай, після цього буде голосове повідомлення – в чому небезпека та які рекомендації: або піти в укриття, або залишитися вдома.

Після отримання сигналу «Відбій повітряної тривоги» через гучномовець у речовому режимі люди почують, що відбій повітряної тривоги.

Крім того, розробник зазначає, що система в подальшому під час наступного етапу модернізації буде об’єднувати локальні системи оповіщення, наприклад, у супермаркетах»,- Сергій Болдирев, директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА.

Новий проєкт системи оповіщення також передбачає встановлення сирени в мікрорайонах, де її немає. Наразі проєкт модернізації оповіщення пройшов експертизу і найближчим часом буде оголошено тендер, який і визначить виконавця.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button