Суспільство (відео)

«Рейдерське захоплення» чи повернення державі: як працюють «опечатані» храми Чернігова (Відео)

Нещодавно в Чернігові почала роботу комісія Міністерства культури та інформаційної політики України. Перевіряли стан пам’яток на території Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Ця перевірка була пов’язана з аварійним станом будівель, спричинених обстрілами міста та подекуди недбалим ставленням громад, а також завершенням договору оренди між представниками храмів та заповідником. Згідно з наказом Мінкульту, опечатали та комісійно обстежили шість пам’яток архітектури: П’ятницьку церкву, де служить ПЦУ, Спасо-Преображенський собор, Свято-Троїцький та Успенський собори, де правила службу упц мп та Іллінську церкву із Антонієвими печерами, де богослужіння не проводились.

Сьогодні ми здійснили перевірку цих пам’яток культури. Дійсно, всі вони зачинені для вірян й охороняються наразі поліцією. На самій комісії звучали думки від представників упц про рейдерське захоплення і про порушення їхніх прав.

Ми завітали до Свято-Троїцького собору, аби дізнатись про те, як ведуться богослужіння зараз та перевірити чи дійсно є той рейдерський захват, метою якого нібито було вигнання представників упц із храмів міста.

«Громада, яка перейшла з Троїцького собору в інший храм. Це Введенський храм, який також знаходиться на території Троїцького комплексу. Всі богослужіння проходять за тим графіком, що був і раніше. І ввечері богослужіння, і вранці богослужіння. Люди реагують спокійно, по-християнськи», — Ігор Пидан, секретар Чернігівської єпархії упц (мп).

У Спасо-Преображенському соборі ситуація така сама: богослужіння тривають в іншій будівлі храму.

«Усі віряни моляться у хрещальні, пака собор опечатаний. Реставраційні роботи в соборі призупинені з 2019 року, від початку коронавірусу. Як він почався, так і зупинилися всі роботи. Далі почалася війна. Після коронавірусу сподівалися, що роботи відновлять. Війна почалася, ще додалося. Зовні прибираємо, зовні вся територія прибрана, а щодо решти «ми не маємо дозволу». Чекаємо все-таки, коли все це мине, і сподіваємося зайти в собор далі молитися», — Георгій Щербатюк, настоятель Спасо-Преображенського собору упц (мп).

На відміну від цих храмів, П’ятницька церква, що належить до ПЦУ, наразі закрита для вірян повністю, богослужіння в ній не проводять. Доля цих шести пам’яток культури буде вирішена й оприлюднена через місяць. Наразі ж ведеться робота комісії і храми зачинені.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button