Суспільство (відео)

Рівень захворюваності зріс: на Чернігівщині фіксують збільшення хворих на вірусні гепатити (Відео)

За перше півріччя 2024 року на Чернігівщині зросла захворюваність на вірусні гепатити. Про це під час брифінгу повідомив головний державний санітарний лікар Чернігівської області Олександр Чепурний.

«За шість місяців поточного року на території Чернігівської області зареєстроване зростання захворюваності на гепатити на 16,8%. У нас реєструються поодинокі випадки вірусного гепатиту «А», усього за шість місяців зареєстровано дев’ять випадків. По кожному випадку ми проводили епідрозслідування: джерел, пов’язаних з нашою областю, не встановлено. Всі хворі перебували за межами області. Вже другий рік ми маємо зростання захворюваності на хронічні гепатити С. Ці статистичні дані стосовно захворюваності саме на хронічний гепатит «С» не говорять про те, що в нас стався якийсь різкий підйом захворюваності. У нас просто за ці останні два роки значно покращилася діагностика.»,- Олександр Чепурний – головний державний санітарний лікар Чернігівської області

За словами Олександра Чепурного, тенденція до зростання зафіксованої кількості захворюваності на вірусні гепатити фіксується і на території всієї країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захисники з Чернігівщини, які перебувають на Харківському напрямку, потребують нашої допомоги

 «Наразі в Україні реєструється зростання захворюваності на всі види вірусних гепатитів. За п’ять місяців цього року простежується зростання на 51%.»,- Олександр Чепурний – головний державний санітарний лікар Чернігівської області

Переважно люди хворіють на п’ять видів гепатитів, ідеться про А, D, Е, В і С. Причиною захворювання на гепатити А і Е зазвичай є вживання в їжу заражених харчових продуктів або води. А гепатити видів В і С передаються статевим шляхом, через кров тощо.

Лікарі наголошують, що тестування є безкоштовним і важливим заходом для виявлення інфікування гепатитом на ранніх етапах. Профілактика та лікування захворювання здійснюється шляхом вакцинації.

 «У нас в області широко надаються послуги з лікування з 2020 року, адже всі препарати закуповують за кошти Державного бюджету і вони є безкоштовні. Послугу лікування вірусного гепатиту, згідно з наказом Управління охорони здоров’я, можуть надавати сімейні лікарі або лікарі-інфекціоністи за місцем проживання або там, куди звертається хворий.»,- Ірина Тесленок – завідувачка підрозділу «Центру протидії ВІЛ/СНІДу та гепатитів»

Журналіст: Таліна Тарасенко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button