Суспільство (відео)

На Чернігівщині вже в березні скоротиться кількість ОТГ (Відео)

Носівська об’єднана територіальна громада з центром у Носівці функціонує трохи більше року. Нещодавно кілька сіл району – Держанівка, Адамівка і Ведмедівка – виявили бажання приєднатися до цієї громади, яка вже показала перші успішні кроки. Депутати Носівської міської ради на сесії одноголосно підтримали бажання селян.

«Найголовніше, що люди виявили бажання і бачать, що тут інфраструктура розвинена, що ми в змозі надати їм якісні послуги», — говорить голова Носівської ОТГ Володимир Ігнатченко.

Поки Носівська ОТГ, змінивши перспективний план, хоче затвердити його рішенням ЦВК, громадам Чернігівського району процес перемовин із сільськими радами все ще дається важко. ЧЕline неодноразово писав про тих, хто саботує реформу децентралізації. Очільники двох ОТГ – Гончарівської та Іванівської – стверджують, що вже тривалий час не можуть домовитися з сільськими головами на доприєднання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОТГ можуть зникнути – влада згортає найважливішу реформу країни, – депутат облради

«Ми цей процес розпочали ще влітку, у нас були питання щодо доєднання, ми надіслали пропозиції Анисівській сільській раді, Пісківській, Серединківській, Шестовицькій, але на сьогодні завдяки Чернігівській РДА у нас немає погодження з цими радами, бо голова працює з головами сільських рад. Лозунг – триматися до останнього, на сьогодні ворогом децентралізації у Чернігівському районі є Чернігівська РДА в особі її керівника Віктора Коржа», — розповідає голова Іванівської ОТГ Сергій Гарус.

«У багатьох випадках є позиція сільських голів, не відомо, звідки вона культивується, про те, що ці сільські ради повинні жити самостійно до останнього моменту, а коли цей останній момент настане – не відомо, у спілкуванні з нашою РДА в деяких питаннях іде коса на камінь, це в основному було питання фінансового характеру й інколи в особистих стосунках», — відзначає голова Гончарівської ОТГ Віталій Рудник.

Єдиний район, у якому немає ще жодної об’єднаної громади – Новгород-Сіверський. За першим перспективним планом тут мали утворитися аж 4 ОТГ, та на початок 2018-го року – немає жодної. Причина – законодавча. Район усе ще не може знайти механізмів, як правильно об’єднатися, адже Новгород-Сіверський має статус міста і поки що приєднувати до себе села він не може.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лісгоспи Чернігівщини – у власність ОТГ

«Люди згодні, щоб Новгород-Сіверський був містом, і район як об’єднана громада відокремлена. Тобто Новгород-Сіверський залишиться однією громадою, а район залишить об’єднаною громадою в межах району з центром у Новгород-Сіверському», — говорить голова Новгород-Сіверської районної ради В’ячеслав Кауфман.

Про всі проблеми, з яким сьогодні живуть об’єднані громади, знають у дирекції регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад. Її керівник Ірина Грозенко виступила з ініціативою провести збори очільників області, районів і керівників ОТГ, аби не лише почути про проблеми, а й за три роки реформи нарешті затвердити останню редакцію перспективного плану. До 1 квітня Чернігівщина має надати її столиці.

«Є доручення віце-прем’єр-міністра Зубка, в якому зазначено, що зараз необхідно областям активізувати роботу в плані створення спроможних територіальних громад і до 1 квітня слід подати проекти перспективних планів, і в цих проектах не повинно бути білих плям, про що це говорить? Це говорить про те, що не повинно буди жодного населеного пункту, який не входив би в перспективному плані до тієї чи іншої ОТГ, тому я як голова постійної комісії прийняла рішення провести розширене засідання комісії», — наголошує виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення ВАССР Ірина Грозенко.

Нова редакція перспективного плану спроможних громад уріже кількість ОТГ на Чернігівщині. У попередньому варіанті їх було 52. На сесії обласної ради, що відбудеться 28 березня, депутати голосуватимуть за оновлений документ, і тоді буде відома остаточна кількість об’єднаних громад. Як наголошує Ірина Грозенко, нині і вже створеним, і майбутнім ОТГ не варто сперечатися за першість, адже так вони втрачають час, а відтак і можливість покращувати життя населення.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button