Суспільство (відео)

Розкріпачення вчителів: у Чернігові розповіли про освітянські новації (Відео)

Нова українська школа й реформа освіти загалом крокують уперед. Найбільше її вже відчули першокласники – конструктори лего, відсутність оцінок тощо. За словами освітян, головну стратегічну зміну можна охарактеризувати як дитиноцентризм.

«Демократизація школи. Це перш за все. Це зовсім нові взаємовідносини між вчителем, учнем і батьками. Все повинно крутитись навколо учня», — Микола Конопацький, керівник управління освіти Чернігівської ОДА.

Не обходиться і без локальних змін. Як кажуть, усе, щоб відстояти права та гідність дитини.

«Не озвучується оцінка вголос на весь клас. Може сказати окремо учню, не ображаючи його гідності», — Микола Конопацький, керівник управління освіти Чернігівської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Управлінні освіти пояснили звідки безкоштовні ручки від Атрошенка

Наступна цікава рекомендація з таким самим підтекстом. Це відсутність дошок пошани. Мовляв, цим ми забираємо в дитини право на рівність. Із гідністю дбаємо і про безпеку. Зокрема безпеку від транспорту.

«Учні 1-4-х класів у темну пору року мають носити світловідбивні жилети. Маємо отримати для учнів початкової школи», — Микола Конопацький, керівник управління освіти Чернігівської ОДА.

Покращення є і для вчителів. Педагог, за словами головного освітянина області, отримав більше автономії, зокрема зменшення звітності, бюрократії.

«Зменшення паперового потоку. Тобто це розкріпачення вчителя», — Микола Конопацький, керівник управління освіти Чернігівської ОДА.

Також вчитель відтепер матиме право вибору закладу та форми для проходження підвищення кваліфікації. Загалом усі зміни спрямовані на те, щоб збудувати, як то кажуть, нові європейські взаємовідносини між педагогами, дітьми та батьками.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button