Суспільство (відео)

Рятівні бесіди: фахівці розповіли, як поводитися, якщо став свідком спроби самогубства (Відео)

Останніми роками суїцид молодшає. Про це говорять спеціалісти. А така поведінка є наслідком психологічного неблагополуччя особистості. Тобто людина просто не змогла пережити певні життєві події. Виявити таких людей можна заздалегідь. У їхній поведінці завжди виявляються зміни.

«Зазвичай я питаю людину, яка приходить: «Чи думаєте ви про самогубство?». Вона відповідає, що так. Я уточнюю: «Чи знає хтось із близьких про це?». Вони кажуть, що якби їм було цікаво, то вони про це знали б. Треба звертати увагу на пригніченість, самотність, відсутність апетиту, сну, сльози, образи. Тобто зовнішнє змарніння»,- Олена Гірченко, психолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 19-річний хлопець вистрибнув з 16-поверхівки у Чернігові: подробиці трагедії

Тому родичам і колегам варто звертати увагу на такі зміни, аби запобігти суїциду. Якщо ж людина стала свідком того, що хтось уже стоїть на даху чи в іншому місці, де немає змоги встановити контакт із самогубцем, то насамперед необхідно викликати поліцію і рятувальників.

«Якщо ж є можливість встановити якийсь контакт, тобто поспілкуватися, спитати, то це все можна і треба робити. Але в жодному разі не наближатися до такої людини, бо вона може перебувати в збудженому емоційному стані. Просто відпустить руки. І знову ж таки паралельно викликати поліцію, рятувальників»,- Віталій Копистко, речник управління патрульної поліції в Чернігівській області.

«Треба просто почати діалог. Не треба питати «Чому ти так робиш?», «Що ти робиш?». Почніть розповідати щось про себе, свій стан. Просто розкажіть, що я сьогодні такий заклопотаний, мені так погано, сумно. А ви тут що? Тобто треба відволікти і дати змогу людині щось розповісти. Навіть якщо ви просто мовчите, але даєте людині сказати, що відбувається, то їй стає легше і краще.

У поліції кажуть, що у жодному разі не можна робити різких рухів і намагатися витягати людину. Такі дії можуть, навпаки, підштовхнути самогубця до останнього кроку. Натомість є чимало випадків, коли проста розмова рятувала від суїциду»,- Олена Гірченко, психолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині чоловік зібрав рідних на застілля та застрелився

«Можливо, в людини це якийсь секундний момент, що вона розгубилася і не знає, що робити, і стрибнути в цю безодню – це як останній вихід. А насправді після розмови все закінчується, і є такі випадки, коли просто перехожі рятують незнайому їм людину»,- Віталій Копистко, речник управління патрульної поліції у Чернігівській області.

«У фільмах дуже часто демонструють різні провокаційні методи, нібито «Я зараз теж стрибну». Краще цим не ризикувати, краще сказати, що ти мені просто розкажи. Далі вже можна долучитися до діалогу і розказати, що чув про когось, у кого таке було. Спитати, може, людина чула, як хто з такої ситуації виходив»,- Олена Гірченко, психолог.

За словами правоохоронців, випадки самогубства в Чернігові трапляються дуже рідко. Психологи ж наголошують на тому, що суїцидальність є ознакою хвороби нації. В Україні нема програм, що передували б цьому. Тому варто звертати увагу на поведінку близьких і вчасно пропонувати їм власну допомогу, а за потреби – допомогу спеціалістів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button