Перші вибори голів об’єднаних громад на ЧернігівщиніСуспільство (відео)

Секрети успішної громади від очільника Носівського району Володимира Ігнатченка (Відео)

Останні 30 років нога будівельників не ступала селом Володькова Дівиця, що нині входить до складу Носівської об’єднаної громади.

Інфраструктура відомого колись козацького села мало не найгірша в територіальному об’єднанні. Пройдіть хоч би цією вуличною дорогою завдовжки три з половиною кілометри – і ви відчуєте себе на Марсі. На її капремонт треба понад 7 мільйонів гривень.

— Найбільший біль – це наша вулиця Шевченка, дорога з центра села до Полустанку. Ця дорога у дуже плачевному стані Фактично, ця дорога не ремонтувалася, бо то коштів не було, можна б ямковий зробить, але, як сказали мені спеціалісти, через сезон його не буде видно, — Микола Павленко, Володькодівицький сільський голова.

У плачевному стані і вихованці Володькодівицького дитячого садка «Дзвіночок». Діткам ледь вистачає місця, щоб у тиху годину вільно влягтися на ліжечках. Для гри та занять у садочку місця немає. Немає його й для усіх охочих відвідувати дошкільний заклад. Приміщення садка треба негайно розширяти.

— Тіснота, тісно, у групах тіснота, немає залу, хотілося б розширитися, у нас дуже багато діток дошкільного віку. Вісімдесят – це лише написані, а скільки ще тих, що не записані? Їх дуже багато по селу, — Раїса Кузьменко, вихователь дитячого садка «Дзвіночок».

Але проблеми дитсадка це ніщо порівняно з проблемами Володькодівицької загальноосвітньої школи. Двоповерхове приміщення майже наскрізь промокле. Через дірявий дах в усі класні кімнати затікає вода: тече по стінах, по партах, по стендах і навіть затікає у комп’ютерну техніку.

— Зносився дах, він абсолютно зносився,  після кожного дощу у нас тут іде дощик, у кімнаті падає дощик, так навіть я вам усім кажу, діти приходили з парасольками, — Надія Вовкогон, заступник директора Володькодівицької ЗОШ.

На подолання всіх бід Володьковій Дівиці потрібен не один десяток мільйонів гривень. Чи зміниться щось тут після виборів і взагалі в об’єднаній громаді? Про це ми запитали голову районної ради Володимира Ігнатченка. Його ми теж запросили до Володькової Дівиці. Володимир Ігнатченко  до речі, висуває свою кандидатуру на голову громади.

— Володимире Миколайовичу, 18 грудня в Носівській об’єднаній громаді будуть вибори. Чи є перспективи у громади на розвиток? — Яна Титенок, журналіст.

— Після проведення виборів фінансування збільшиться майже втричі. У планах і в перспективі у Володьковій  Дівиці треба першочергово вирішити питання щодо ремонту даху в школі, який тече не один рік, — Володимир Ігнатченко, голова Носівської районної ради.

У разі перемоги Володимира Ігнатченка, після виборів Носівська об’єднана територіальна громада матиме у своєму розпорядженні 60 % сплачених податків. Це величезні кошти – щонайменше 30 мільйонів на рік і це без врахування державних субвенцій. Як каже голова райрадио, інфраструктуру колись забутих Богом сіл тепер уже об’єднаної громади – Яблунівки, Іржавця, Козарів і Володькової Дівиці – відбудують.

— Треба, щоб кошти верталися назад на місця, щоб ці кошти можна було вкладати у розвиток громади по всіх селах є проблеми, починаючи від доріг, дитячих садків, утеплення фасадів шкіл, заміна альтернативних котлів, вікон, ФАПи, — Володимир Ігнатченко, голова Носівської районної ради.

Носівська об’єднана територіальна громада – серед одинадцяти першопрохідців грудневих виборів. Це перший районний центр на Чернігівщині, який, об’єднавшись у громаду, 18 грудня на виборчих дільницях обиратиме майбутнє.

— Потрібно насамперед думати про людей, щоб підвищити зарплату, наприклад, я сподіваюся на краще, звісно, і хочу, щоб і діти, й онуки жили у достатку, — Валентина Демидченко, жителька Носівки.

— Хотілося б, щоб наша громада жила без проблем, бо їх на сьогодні багато існує. Фінансування збільшується і проблеми будемо вирішувати однозначно, — Володимир Ігнатченко, голова Носівської районної  ради.

До речі, вже одну перемогу Носівська об’єднана громада здобула: оцей довгобуд, який 26 років не можуть завершити, знову ожив. Це майбутня Носівська міська загальноосвітня школа  № 5. Голова райради Володимир Ігнатченко таки домігся, аби на добудову школи район отримав п’ять із половиною мільйонів гривень. Це гарний початок у житті нової громади.

До речі, на Чернігівщині вже створено 5 ОТГ. З їх досвіду видно, що грошей у місцевому бюджеті вистачає, аби  покращувати інфраструктуру населених пунктів і реалізовувати важливі соціальні завдання.

Ще статті по темі

Back to top button