Суспільство (відео)

Сезон кровопивць: для кого найбільш небезпечні укуси кліщів (Відео)

Сезон кліщів у розпалі. Головною мішенню цих переносників небезпечних захворювань залишаються тварини, зокрема собаки. Як зазначають ветеринарні лікарі, сезонність контакту з кліщами для тварин практично не закінчується.

«Якщо тепла зима, він ніколи не закінчується. Якщо взимку морози, то тоді немає. Але бували випадки, що в теплу зиму в лютому, в березні… сніг лежить, а кліщі… Буває, люди використовують сіно чи солому для підстилки тваринам. Також може відбутися зараження»,- Ірина Змієвська, заступник начальника Чернігівської міської державної лікарні ветеринарної медицини.

Найменш активні кліщі в холод і спеку.

Щодо домашніх тварин, то для них ці членистоногі становлять смертельну небезпеку.

«Тварини хворіють тяжко. І не завжди, на жаль, виживають. Кліщ переносить кілька захворювань, що саме по собі небезпечно»,- Ірина Змієвська, заступник начальника Чернігівської міської державної лікарні ветеринарної медицини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пік водопілля на Десні цього року прийшовся на ці вихідні

Переносять, зокрема, паразитарні захворювання – бабезіоз та анаплазмоз. Трапляються часто, перебіг гострий, але в разі вчасного виявлення добре піддаються лікуванню. Більш підступні хронічні бактеріальні захворювання.

«Кліщ переносить бореліоз, бартонельоз, ерліхіоз. Захворювання, що можуть проходити не в гострій формі. Їхні наслідки буде видно пізніше. Тварина буде ослаблена, будуть проблеми з суглобами. Будуть хронічні захворювання опорно-рухової, нервової системи»,- Ірина Змієвська, заступник начальника Чернігівської міської державної лікарні ветеринарної медицини.

Бореліоз, або хворобу Лайма кліщі можуть передати і людині. Між людиною і домашнім улюбленцем передача хвороби відбутися не може.

Загалом же фахівці радять для тварин, яких часто вигулюють у трав’янистій, лісовій місцевості, постійно застосовувати протипаразитарні оброблення.

Ареал проживання кліща найрізноманітніший – ліс, поле, заразитися можна навіть у міських парках чи скверах.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button