Суспільство (відео)

«Шаг» замість «копійки»: що чернігівці думають про перейменування українських монет (Відео)

Перейменувати «копійку» на «шаг» – саме таку ініціативу запропонували представники Національного банку України.

«Шаг? Навіщо? Ну, я не розумію, навіщо».

Коментуючи ініціативу, Голова Національного банку України Андрій Пишний зазначає, що перейменування сприятиме відновленню історичної справедливості та відродженню національних традицій у грошовому обігу України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як закінчать роботу на городах, прийдуть займатися на тренажерах: на Чернігівщині живуть активні пенсіонери (Фото)

«Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва для розмінної монети, як «копійка», фактично є символом московської окупації. Сьогодні український народ повертає собі все, що було несправедливо в нього вкрадене та понівечене кремлівськими наративами. Саме час відновити справедливість і для грошової системи, очистити монетарний суверенітет від щонайменшої спорідненості з будь-чим московським. Ми маємо своє питомо українське слово для визначення дрібних монет – це слово «шаг», – наголосив Голова Національного банку України Андрій Пишний. 

Назва «шаг» має давнє українське походження – раніше це слово уже використовували в українській грошовій лічбі. Також така назва монет широко вживається в класичній українській літературі, зокрема часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників. Таким чином, у Національному банку України вважають, що відродження назви «шаг» поверне українським монетам власну ідентичність.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Таліна Тарасенко

Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button