Суспільство (відео)

Що варто знати про інсульт і як допомогти людині в разі небезпеки (Відео)

Всесвітня організація охорони здоров’я визначає інсульт епідемією ХХІ століття, адже саме це серцево-судинне захворювання – одна з найпоширеніших причин смерті й основна причина втрати працездатності серед дорослого населення у світі.

29 жовтня, до Всесвітнього дня боротьби з інсультом, в Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики провели брифінг на тему запобігання інсульту.

«Проблема інсультів – це глобальна проблема всього світу, глобальна проблема для нашої країни і значна проблема для нашого регіону.

Для Чернігівської області проблема смертності від інсульту також є дуже актуальною. Показники смертності у 2020-му та 2021 році перевищували середні по країні та становили у 2020 році 104,4 на сто тисяч населення, у 2021-му – 120,4 на 100 тисяч населення», — генеральний директор Чернігівського обласного ЦКПХ Олександр Чепурний.

Головними факторами ризику інсульту є: серцево-судинні захворювання та артеріальна гіпертензія; вживання тютюну й алкоголю; зайва маса тіла й ожиріння; підвищений рівень глюкозі крові та високий рівень холестерину; недостатня фізична активність.

«Інсульт – це стан, за якого порушується кровопостачання до мозку, що призводить до кисневого голодування, пошкодження мозку та втрати його функцій. Інсульт може зумовлювати незворотні пошкодження, включно з частковим паралічем, а також порушення мови, розуміння та пам’яті», — генеральний директор Чернігівського обласного ЦКПХ Олександр Чепурний.

Олександр Чепурний акцентує увагу на тому, що симптоми інсульту можуть проявлятися по-різному, але зазвичай вони виникають раптово і залежать від того, яка саме частина мозку уражена і наскільки сильно. Основні ознаки інсульту легко запам’ятати за першими літерами слова МОЗОК.

«Перша літера – М: МОВЛЕННЯ. Мовлення порушене, нечітке, є перекручування слів, а також нерозуміння мовлення. Літера О – ОБЛИЧЧЯ. При усмішці може бути упущена одна сторона обличчя, відсутня симетрія. Літера З – ЗАПАМОРОЧЕННЯ. Втрата свідомості, сильний головний біль. Літера О – ОЧІ, нечіткий зір. Літера К – КІНЦІВКИ: раптова м’язова слабкість», — генеральний директор Чернігівського обласного ЦКПХ Олександр Чепурний.

Важливо пам’ятати, що час, за який треба встигнути відновити постачання крови в артеріях після інсульту та зупинити загибель клітин головного мозку, становить чотири з половиною години. Якщо ви стали свідком хоча б однієї з вищеописаних ознак у людини – негайно телефонуйте 103. Вчасна реакція здатна врятувати життя та здоров’я людини.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button