Суспільство (відео)

Шкільна реформа в селах: чому буде важко забезпечити рівний доступ до освіти для всіх дітей (Відео)

Освітні реформи кидають громадам нові виклики. Про новації в галузі та формування мережі навчальних закладів говорили учасники проєкту «Доброчин» під час зустрічі із журналістами.

«Центр «Доброчин» продовжує співпрацювати з територіальними громадами області, надаючи їм підтримку у проведенні освітньої реформи з погляду налагодження достатньої освітньої мережі, що спроможна надавати якісну освіту та забезпечувати рівний доступ до освіти для всіх дітей»,- Наталія Дрозд, керівник проєкту «Доброчин».

У Новобілоуській громаді наразі функціонують 9 шкіл, чотири з них – це навчально-виховні комплекси. Саме їх громада тепер має розділити.

«Школа – окремо, садочок – окремо. І тому після цього в нас буде 9 шкіл і 11 садочків. Це на 12 тисяч населення. Водночас ми маємо школи, де Старий Білоус… 417 дітей навчається. Рудка навчає 32 дитини. Різнобій по кількості дітей дуже великий. У нас є школи, такі як в Редьківці, туди звозять дітей 7 населених пунктів із 22-х»,- Дмитро Федоров, новобілоуський сільський голова.

Тепер громадам треба визначитися зі школами, які навчатимуть старшокласників. Дмитро Федоров каже, що нові норми освіти не розраховані на сільську місцевість. Насамперед через відстані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові стартує реформа освіти: які школи не прийматимуть першачків та старшокласників

«Віддаленість між населеними пунктами від краю до краю – 30 км. Запускати автобуси і возити дітей із Роїща на Старий Білоус, вчити дітей там, тому що тільки Старий Білоус підходить під всі нормативи, економічно невигідно. При тому ця школа, до якої можна возити, не розрахована на ту кількість дітей, як вона сьогодні навчає»,- Дмитро Федоров, новобілоуський сільський голова.

«Питання ліцеїв постало вже дуже велике, тому що в Законі «Про освіту» є чітка регламентація, але якщо ми будемо використовувати цей закон саме для Чернігівської області, то в нас ліцеї взагалі можливі лише в Ніжині, Прилуках і Чернігові. Зараз на рівні міністерства ми ставимо питання, щоб це якось регламентувати. Тому що це питання треба винести хоча б на рівень великих районних рад»,- Юрій Паперний, експерт проєкту «Доброчин».

Говорили і про те, що необхідно налагодити підвіз дітей до навчальних закладів. Для цього треба оновлювати автобусні парки громад. Новий транспортний засіб коштує приблизно 2,5 млн грн. У деяких громад коштів на їх закупку нема. Так, Деснянська селищна рада планує купити новий автобус за рештки коштів від освітньої субвенції.

«Фінансування навчальних закладів покладено повністю на місцевий бюджет. Також у нас у 2017 році було створено позашкільний навчальний заклад. В області їх закривають. У нас було створено. Там навчаються понад 600 дітей, функціонують понад 40 гуртків 9 напрямів»,- Аліна Оліфер, депутат Деснянської селищної ради.

Аліна Оліфер розповіла, що в громаді діє програма для обдарованої молоді. Постійно покращується матеріально-технічне забезпечення освітніх закладів, проводяться ремонти. Говорили і про вартість утримання учнів.

«Якщо в середньому було визначено для учнів міських поселень 19 тисяч, а для сільських 32 тисячі, то в нас є такі села, в яких утримання одного учня становить на рік 131 тисячу гривень. Тому будемо вирішувати ці питання. Цього року додали бюджет – 62 млн, але заклади потребують досить великої кількості вкладень», — Аліна Оліфер, депутат Деснянської селищної ради.

Ще під час зустрічі обговорили формування статутів громад і реалізацію бюджету участі на місцях.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button