Суспільство (відео)

У Чернігові відбулася презентація фільму про седнівського пророка (Відео)

Седнів зачаровує не лише своєю природою, архітектурою, легендами, але й постатями. У Чернігові відбулася презентація унікального фільму про Гриця Золотюсенького, який проживав у Седневі у ХІХ столітті та запам’ятався в історії міста як неординарна особистість.

 «Він, як добра душа, йдучи вулицею та звертаючись не до всіх, казав: золотюсенька або золотюсенький, і якийсь текст зовсім-зовсім незнайомий. Люди шорхались, не розуміючи, що він каже. А потім через якийсь час зрозуміли, що він є пророком.»,- Тетяна Луговська, завідувачка філії «Садиба родини Лизогубів» Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського

 «Гриць Золотюсенький якраз був такою людиною, яка мала, напевно, якийсь контакт із вищими силами, міг передбачати, був своєрідним пророком свого часу.»,- Валерій Демченко, голова молодіжного відділення товариства «Чернігівське земляцтво»

Народився Григорій Мірошников у Кучинівці тодішнього Городнянського повіту. Проте більшість свого життя провів у Седневі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 150 разів від початку року поліцейські Чернігівщини виїжджали на фейкові виклики

 «Із 13 років, коли він прийшов разом із паломниками і залишився тут. У Седневі він жив у хліві однієї вдови. Все життя проживши, дуже був скромний, невибагливий, ходив у чому було – босоніж і взимку, і влітку. Все, що йому давали, він віддавав іншим. Пам’ять про нього зберігається і понині. Він є оберегом Седнева. Багато людей вірять, що він справді оберігає Седнів і його жителів.»,- Тетяна Луговська, завідувачка філії «Садиби родини Лизогубів» Чернігівського обласного історичного  музею ім. В.В. Тарновського

Його мова була загадковою, жодної освіти не мав, але з часом у нього з’явився хист до малювання, знав цифри і навіть навчився писати. А найцікавіше те, що Гриць Золотюсенький, як його називали в народі, міг пророкувати долю та події. Фільм про Гриця Золотюсенького став четвертим у доробку серії «Седнів Таємничий».

 «Звісно, матеріали накопичуються роками, і коли ти вже відчуваєш, що ось є готовий матеріал, є люди, які досліджували, є багато публікацій в архівах і є та величезна любов, з якою місцеві жителі ставляться до цієї постаті – до Гриця Золотюсенького. Люди постійно ходять прибирати його могилу. Щось у цьому є. Мабуть, це тому ми і звернулися до цієї постаті, щоб наголосити: добро переможе, віра переможе, гарні справи переможуть.»,- Тетяна Луговська, завідувачка філії «Садиби родини Лизогубів» Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського

 «Це допомагає нам глибше і ширше пізнати не тільки Україну, а й наш рідний край. Це допомагає нам укріпити знання в історії України, й історії нашої малої батьківщини – Чернігівщини, або загалом області, або якогось окремо взятого села, міста, містечка.»,- Валерій Демченко, голова молодіжного відділення товариства «Чернігівське земляцтво»

Журналіст: Оксана Замятіна

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button