Суспільство (відео)

Шлюб за добу, альтернатива судам та інші реформи юстиції (Відео)

Управління юстиції презентувало громадськості головні нововведення, які вже побачили або ще побачать жителі Чернігівщини. Так, було запроваджено єдиний реєстр боржників, введена система електронних торгів арештованим майном, створена можливість апостилювати (легалізувати) документи в Чернігові, адже раніше це треба було робити в столиці. Також передано на місця повноваження щодо реєстрації нерухомості.

«Міністерство юстиції відмовилося від повноважень у сфері реєстрації нерухомості та бізнесу. Відповідні повноваження були передані органам місцевого самоврядування, нотаріусам і районним державним адміністраціям», —  начальник головного Територіального управління юстиції в Чернігівській області Олег Трейтяк.

Водночас було посилено контроль за державними реєстраторами, через підвищення рівня їхньої кримінальної й адміністративної відповідальності.

Ще одна реформа – це те, що до кінця цього року мають запрацювати приватні виконавці, які складатимуть конкуренцію державним. Їх винагорода становитиме 10 % від суми стягнення, а за виконання рішення немайнового характеру щодо фізичних осіб – 2 мінімальні заробітні плати, щодо юридичних осіб – 4 мінімалки; також може бути укладена угода між стягувачем і приватним виконавцем щодо додаткової оплати його послуги.

Окремо в рамках посилення боротьби з рейдерством були створені спеціальні комісії, що забезпечать альтернативу судам.

«Комісії були створені при всіх територіальних управліннях юстиції, це є безкоштовною альтернативою судовому захисту, тобто громадяни можуть звертатися шляхом подання відповідних скарг, і комісія приймає рішення про скасування незаконних державних реєстрацій і поновлення їх прав», — заступник начальника головного Територіального управління юстиції в Чернігівській області В’ячеслав Хардіков.

Також, якщо ви завжди хочете тримати свою нерухомість і бізнес на контролі, зможете за 300 гривень на рік підключитись до послуги sms-маяк, що через телефонні повідомлення інформуватиме вас про будь-які дії з вашим майном.

Реформою відзначились і пенітенціари. В їхній Академії з нового навчального року запрацює новий факультет.

«Одне із завдань – це створення факультету пробації. Захід, що не пов’язаний з ізоляцією особи від суспільства. Це нова філософія на процес виправлення. Щоб ви зрозуміли, на сьогодні в установах відбування покарань в Україні перебуває близько 61 тисячі осіб, а в підрозділах пробації близько 78 тисяч осіб»,- ректор Академії Державної пенітенціарної служби Олексій Тогочинський.

 Серед соціальних нововведень можна відзначити можливість, починаючи з весни цього року, укласти в Чернігові шлюб за добу. На початку року Чернігів було внесено до переліку міст, де ця послуга стане доступною.

Також служба юстиції продовжила розвивати сервіс щодо надання свідоцтва про народження дитини в пологовому будинку. Тепер там же можна буде подати документи і щодо реєстрації місця проживання немовляти.

Ще статті по темі

Back to top button