Суспільство (відео)

«Гетьманська столиця» – перспективи і виклики заповідника в умовах війни (Відео)

Тетяна Кербут – нова очільниця Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», що розташований у місті Батурин на Чернігівщині. Жінка очолила Батуринський історико-культурний заповідник на початку травня 2024 року. До призначення на керівну посаду Тетяна Кербут працювала в заповіднику протягом 24 років, 17 із них – головною архітекторкою.

«Батурин – унікальне місто, яке має унікальну історію, і я вважаю, що про Батурин знає недостатня кількість людей як в Україні, так і в Європі. Найперша наша робота – розповідати про історію Батурина, наголошувати на значенні міста Батурина, про те, які гетьмани тут жили та працювали, чому вони вибирали саме Батурин гетьманською столицею», — Тетяна Кербут – генеральна директорка Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

Тетяна Кербут розповідає, що саме роки роботи сформували її бачення розвитку Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», адже коли ти протягом декількох років працюєш на одному місці, то глибинно усвідомлюєш наявні болі та проблеми.
Наразі адміністрація «Гетьманської столиці» склала план розвитку заповідника та планує дотримуватися основних його моментів.

«У нас є перспективний план розвитку, план розвитку заповідника, тому вигадувати щось нове наразі не потрібно, необхідно йти за планом і реалізовувати наші задуми», — Тетяна Кербут – генеральна директорка Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

Утім, значні корективи в наявний план розвитку вносить воєнна реальність. Тож наразі адміністрація Національного заповідника корегує наявні напрацювання, шукає міжнародної підтримки від меценатів та організацій, що розуміють значущість збереження потужної культурної та історичної спадщини України.

«Постійні повітряні тривоги, блекаути, звісно, впливають і на прийом відвідувачів, і на роботу заповідника, тому наразі найперше для нас – стати незалежними. Ми звертаємося до благодійників по допомогу, адже нам потрібні безперебійні системи, щоб ми могли забезпечувати роботу заповідника і в періоди блекауту», — Тетяна Кербут – генеральна директорка Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

«Ми працюємо, я вважаю, що разом ми зможемо втілити в життя ті задуми, які наразі заплановані», — Тетяна Кербут – генеральна директорка Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

Журналіст: Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button