Суспільство (відео)

Сієста по-чернігівськи: від екстрим-розваг до прогулянок у парку (Відео)

Літня спека змушує чернігівців виходити з розпечених квартир та офісів. Пік температур вони воліють перечікувати на вулиці в затінку.

«Вдома, поряд із домівкою, на майданчику. Ми просто ходимо по парку».

«Бачите, відпочиваємо втрьох. Прогулюємося, кафе різні. Все як звичайні люди. – Як від спеки рятуєтеся? – Вентилятор, кафе, дерева. Більше нічого такого».

«В затінку ховаємося та п’ємо холодну каву. – Краще ніж удома? – Авжеж».

«Спекотне літо. Тяжко, але сидимо в парку, намагаємося відпочити».

Відомий чернігівський фоторепортер Віктор Кошмал встигає поєднувати роботу та відпочинок. Він фотографує довколишню красу та ділиться нею з іншими. У парку він зупинився на невеличку перерву.

«Наші бійці на сході відстоюють наше право на відпочинок, ми їм дуже вдячні. Але літо коротке, вже сонце сходить не о пів на четверту, а о пів на п’яту. Вже воно переміщається. За григоріанським календарем ми прожили 200 днів цього року. Залишилися 165. То дай Боже здоров´я всім прожити оці 165 днів у здоров´ї та злагоді»,- Віктор Кошмал, фотохудожник, фоторепортер.

Пані Надія любить подихати свіжим повітрям дорогою з роботи. Каже, що часто зупиняється, аби перепочити в затінку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині влаштували паперову вечірку (Фото)

«Я тут живу поряд. Коли вже старший, то не дуже добре ходиш, а так сів, посидів і далі пішов. Мені ще дуже подобається, що можна посидіти в прохолоді, ще й інтернет є безкоштовний. Теж непогано»,- Надія, чернігівка.

Маленька Міра з татом Андрієм бавляться в охолоджувальній рамці. Це їм допомагає пережити спеку.

«У душик бігаю. В отому фонтанчику. Не так душно стає. Учора ходили і сьогодні. Де бачимо, туди й ходимо».

Мешканка Чернігова Марія любить відпочивати в парку Коцюбинського. Каже, що живе неподалік, тому після реконструкції часто сюди приходить просто почитати книжку або влаштувати невеличкий пікнік із друзями. Однак не все літо минає в дівчини так спокійно.

«У мене зараз екстремальне літо. Я стрибала з мосту. Вчора в мене був вейвборд. Я дуже рада, що в Чернігові так багато активностей зараз. От уже пів літа минуло, я його активно проводжу»,- Марія, чернігівка.

А от пані Надії це літо запам´яталося першим днем народження донечки та аномальною спекою. Від неї рятувалися на Голубих озерах і Золотому березі. Щодня виходять на прогулянки.

«Улюблене місце – це парки. Ми живемо в центрі, і наша дорога з дому – це Алея Героїв, колишні «жабки», неодмінно Вал. І ми завжди можемо знайти затишну лавочку, тінь, галявинку. Бігаємо босоніж, губимо сандалики іноді»,- Надія, чернігівка.

Продавчиня в ятці, що на Валу, зазначає, що раніше чернігівці здебільшого купували чай і каву. Влітку смакові пріоритети змінилися.

«Бувають вихідні, свята, концерти. Купують багато морозиво, вода солодка, мінеральна. Беруть айс-лимонади, молочні коктейлі»,- Катерина, продавчиня.

Пан Олександр приходить сюди зі своїм мінішпіцем Томіком.

«Прогулюємося, коли є вільний час. Я працюю, проте буваю в парку. Як є нагода. Вранці і ввечері обов´язково, а це так, на дві хвилинки і назад»,- Олександр, чернігівець.

Влітку в Чернігові відпочивають не лише містяни. В історичному центрі можна зустріти групи туристів з інших міст. У будні їх мало, здебільшого приїздять сюди на вихідні.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button