Суспільство (відео)

Скарга до ЄСПЛ в умовах війни: механізм подачі заявки (Відео)

Окрім незліченних людських страждань російське вторгнення в Україну призвело до масових руйнувань інфраструктури, зокрема і майна цивільних громадян. Українці які постраждали внаслідок дій окупантів, або майно яких було пошкоджене можуть отримати грошову компенсацію. Для цього необхідно надіслати заяву до Європейського суду з прав людини. І хоча Москва заявила, що виходить з Європейської конвенції з прав людини, суд вирішив приймати та розглядати скарги про події, які трапилися до 16 вересня 2022 року.

«Будь яка подія в якій буде винна держава Російська федерація, яка станеться до 18 вересня 2022 року вона підпадає під юрисдикцію Європейського суду. Скарга буде прийнята та розглянута і буде винесено відповідне рішення», — Олексій Кінебас, правозахисник.

Заявки можуть стосуватися як житлової нерухомості так і комерційної.

«Якщо ми беремо механізми відшкодування, то в України передбачено відшкодування тільки щодо житла. Щодо комерційної нерухомості на сьогоднішній день навіть мова не йде про якісь відшкодування. Тому для власників саме комерційної нерухомості це взагалі мабуть єдиний механізм аби претендувати хоч на якесь відшкодування», — Олексій Кінебас, правозахисник.

Також можна звертатися якщо у вас було знищено або пошкоджено автомобіль.

«Мова йде не лише про нерухомість, наприклад, автомобіль. Багато людей також цікавляться цим питанням, чи є сенс? Так,є. Тому що це також майно. І комерційна нерухомість і автомобіль це майно. І будь яке інше, якщо воно має велику цінність також може бути предметом для скарги», — Олексій Кінебас, правозахисник.

Випадки поранення, незаконного позбавлення волі, катування, загибель родича або викрадення також підпадають під розгляд. Процедура розгляду скарг Європейським Судом з прав людини є безкоштовною, а судовий процес не передбачає обов’язкової участі адвоката.

«Ми прогнозуємо що рішення будуть прийматися і вони будуть позитивними. В тому числі про грошову компенсацію. А щодо виконання цих рішень наразі ситуація є більш складною. Тощо Росія на сьогоднішній день не визнає рішень ЄСПЛ. Але все-таки, спеціалісти вважають, що за рахунок арештованого майна або можливо буде прийнятий спеціальний механізм щодо репарацій і конфіскацій таким будуть відшкодування»,- Олексій Кінебас, правозахисник.

Щоб подати позов до ЄСПЛ, необхідно заповнити форму на сайті, завантажити необхідні документи, роздрукувати та надіслати заяву в одному з відділень Укрпошти. Утім, ЄСПЛ не має встановлених строків розгляду справ. Ймовірно, на розгляд справ щодо російського вторгнення у 2022 році, потрібно буде очікувати від 5 років і більше

https://espl.com.ua/

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button