Суспільство (відео)

«Скажи «паляниця»!»: у селі Сновської громади діти створили блокпост (Відео)

«Доброго дня, покажіть документи. – Тепер ви. – А є права на машину? – Звісно.

Таку перевірку ми проходили в одному з сіл Сновської громади. Четверо хлопчаків та одна дівчинка – склад Кучинівського блокпосту. Працювати він почав ще від початку літа, його засновник – восьмирічний Михайлик.

Михайло Омеляненко – вартовий блокпосту.

«Зі старого блокпосту будували халабуду, я запропонував блокпост, щоб там був, і так усе почалося.

Спершу хлопчина сам перевіряв проїжджаючі машини, та з часом у нього з’явилась команда. Однією з тих, хто долучився, стала Ангеліна. Вона – єдина дівчинка на посту.

 «Мишко мене покликав і ми почали збирати гроші на ЗСУ», — Ангеліна Акуленко – вартова блокпосту.

Спершу діти не планували збирати на армію, утім, один із водіїв сам виявив бажання дати вартовим копійчину. Так і з’явилася ідея збирати на ЗСУ.

До зібраних коштів малеча ставиться з усією серйозністю: віддають на зберігання до сільради та пам’ятають кожну суму, кожну купюру.

«Вони прийшли в сільраду, принесли кошти. Я запитую, що це за кошти? Вони відповідають: ми вирішили збирати на ЗСУ.І щодня вони ходять і перевіряють, яка в них сума, вони навіть пам’ятають купюру кожну», — Олена Недвига – староста Кучинівського старостинського округу.

Звісно, місцевим об’їхати та не помітити цей блокпост доволі складно, тож за можливості донатять на армію всі. Та одного з місцевих жителів захопило те, з якою серйозністю малеча ставиться до своєї місії, тож чоловік вирішив заохотити дитячий патріотизм.

«Я родом із цього мальовничого села Кучинівка. На вихідних іноді приїжджаю додому. Кілька разів проїжджав цією дорогою і мене зупиняли ці славні хлопці та дівчата на цьому блокпосту. Кілька разів я їздив і мені так це все сподобалося. Я подумав, як же можна цим діткам віддячити. І от спільно з обласним центром комплектування та з представниками Сновська ми вирішили провести цю акцію: нагородити діток солодощами, подякувати їм за їхній патріотизм. Тому що діти повинні розуміти: український народ тільки в єдності здатен на Перемогу», — Павло Солодовник – місцевий житель.

Грамоти малечі передали з Чернігова, разом із ними переказали й слова щирої подяки та захоплення.

«Війна об’єднала не тільки наше суспільство доросле, а насамперед об’єднала дітей у спільній боротьбі проти нашого ворога. Тому ми з обласного територіального центру цю ініціативу заохочуємо та хочемо передати їм грамоти, аби це було для них поштовхом. Тому ми вітаємо та закликаємо підтримувати і вірити в Збройні Сили України», — Олег Гончарук – начальник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Подвиг малечі неоціненний, та найголовніше для них – схвалення військових, адже діти роблять усе для того, аби підтримати наших захисників.

«Ці прояви важливі нам для того, аби ми, коли перебуваємо на передовій, були злішими на ворога  Тому що ми постійно думаємо за наших діток, матерів, товаришів по службі, дружин, усе це ми залишаємо вдома, а вони – наш тил. Дітки нас надихають на те, щоб ми там воювали спокійно і нормально», — Андрій Ісаченко – начальник другого відділу Корюківського територіального центру комплектування та соціальної підтримки

Тож коли проїжджаєте повз такі імпровізовані блокпости, підтримайте дітей. Адже для них це – зміцнення віри в Перемогу, а для військових – потужна мотивація.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button