Суспільство (відео)

Скільки на Чернігівщині ВПО та як вирішують їхні проблеми (Відео)

69 тисяч 431 внутрішньо переміщену особу зареєстровано в Чернігівській області станом на 4 січня 2024 року. Таку статистику навів під час брифінгу заступник директора Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА Дмитрій Козлов.

«Із цієї кількості 17 160 – діти віком до 18 років. Кількість внутрішньо переміщених осіб з інших областей – 27 100 осіб. Для порівняння: до початку повномасштабного вторгнення, до 24 лютого 2022 року, внутрішньо переміщених осіб у Чернігівській області налічувалося 7 380 осіб», — Дмитрій Козлов – заступник директора Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА.

На сьогодні, як зазначає заступник директора Департаменту соціального захисту населення, в Чернігівській області простежується тенденція до зменшення кількості внутрішньо переміщених осіб. Згідно зі статистикою, на початку минулого року на території області було зареєстровано 72 тисячі осіб ВПО. Більшість із тих, хто відмовляється від статусу внутрішньо переміщених, повертається до своїх домівок. Утім, доволі поширена й практика виїзду за кордон.

«По призначення матеріальної допомоги на проживання з 24 лютого 2022 року звернулися 66 тисяч 300 осіб, серед них 3500 – люди, житло яких було зруйновано або житло яких стало непридатним для проживання», — Дмитрій Козлов – заступник директора Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА.

До речі, саме питання призначення матеріальної допомоги для внутрішньо переміщених осіб є темою надзвичайно обговорюваною і такою, що породжує навколо себе чимало інформаційних вкидів і маніпуляцій. Докладніше про те, хто та за яких умов може претендувати на отримання матеріальної допомоги, ми розкажемо вам у наступних сюжетах. Якщо ж говорити в загальних рисах, то допомога внутрішньо переміщеним особам виплачується, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів №332 від 20 березня 2022 року.

Водночас торік Кабінет Міністрів затвердив Постанову №930 від 1 вересня 2022 року, вона регулює порядок утримання та надання ВПО місць для тимчасового проживання.

«Відповідно до цієї Постанови, розпорядженням начальника ОВА №734 від 10 листопада 2023 року було затверджено перелік місць тимчасового проживання в Чернігівській області. На сьогодні до цього переліку внесено дев’ять місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, загальна кількість місць у яких розрахована на 1 428 осіб», — Дмитрій Козлов – заступник директора Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button