Суспільство (відео)

Смаки Чернігівщини: що готували в нашій області в давнину (Відео)

Плацинди, книші, вергуни. Якщо ви не знаєте, що це таке, то тест на чернігівця можна вважати проваленим, адже всі ці слова є назвами смаколиків, приготування яких – одна з історичних традицій нашого регіону. Та попри колоритність і потребу у вивченні та поширенні гастрономічної традиції області, тривалий час ця тема залишалася без належної уваги.

«Якщо, наприклад, до 2022 року ми орієнтувалися більше на приїжджих українців і готували їм для огляду історичну та культурну сторони міста та мріяли, що колись гастрономія саме нашого регіону стане цікавинкою, на яку почнуть їхати»,- Катерина Литвин – заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР.

Та мріями і сам ситий не будеш, і гостей міста не нагодуєш. Тож на сьогодні постала гостра проблема в ретельному дослідженні смаків Чернігівщини та – що найважливіше – у їх популяризації.

«Постало важливе питання сьогодні – вивчити та дослідити, як змінювалася культура та смаки нашої Чернігівщини, аби в майбутньому, та, може, і в найближчому часі, ресторації Чернігова могли похизуватися сетом, сформованим у період нашої з вами спільної роботи»,- Катерина Литвин – заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові відбудеться низка заходів до Дня Європи (Відео)

Із метою дослідження гастрономічної культури Чернігівщини відбулося засідання круглого столу, під час якого вчені-краєзнавці області поділилися своїми дослідженнями та знаннями в темі гастрономічної культури нашого краю.

«Плацинди – це фаршировані різними начинками млинці на кислому молоці.

Книші з цибулею або м’ясом – пиріжки, які по-особливому загортаються, спершу в рулет, потім нарізаються і створюються такі кругленькі, красивенькі.

Вергуни – всім добре відомі, обсмажені у фритюрі шматочки солодкого тіста. Це ось можна пропонувати як стріт-фуд. Місцева їжа з місцевим колоритом.

Це місцевий колорит. Я хочу сказати, що в цей список потрапив зелений борщ, я хочу розказати, що коли я була в Польщі, нас пригощали зеленим борщем – місцевою стравою. Це був звичайний щавлевий борщ, у якому були шматочки домашньої ковбаси та нарізане яйце. Чи ми гірші? Чому ми маємо цього соромитися?»,- Наталя Алешугіна – доцент кафедри туризму НУ «Чернігівська політехніка».

Тож тепер ви точно знаєте, як називаються традиційні страви Чернігівщини. Досліджувати культуру рідного краю – надзвичайно цікавий і захопливий процес. І соромитися цього в жодному разі не варто, адже це наше коріння та наша історія.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button