Суспільство (відео)

Нові виклики: як зараз працює музей у прикордонному районі Чернігівщини

 «Ми збираємо експонати – це те, що летить на нас, те, що вибухає, те, що ранить і вбиває наших людей. Це приносять військові, самі якісь уламки збираємо.»,- Олена Матюк, директорка музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім»

Новгород-Сіверський історико-культурний музей-заповідник «Слово о полку Ігоревім» розташований у прикордонному районі області. Постійні тривоги, обстріли громад і самого міста видозмінили його роботу та напрями. Проте зацікавленість відвідувачів і попри ці обставини залишається колишньою.

 «Не скажу, що більше стало людей, але збільшилася зацікавленість музеєм. Нема зараз великих груп, але є люди такі, що саме цікавляться історією, цікавляться музеєм.»,- Олена Матюк, директорка музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три пари повік на всі випадки життя та абсолютно безшумний політ: у Чернігівських лісах можна зустріти рідкісного птаха

Унаслідок обстрілу постраждала і тріумфальна арка, що перебуває на балансі музею, наразі вона ще потребує свого відновлення. Експозиційні зали музею також дещо змінилися, оскільки велику частину експонатів, які містилися раніше в цих залах, були змушені сховати на час воєнних дій в Україні.

 «У нас дуже багато експонується зараз наших майстрів. Це різьба, це персональні виставки художників, місцевий наш колекціонер виявив бажання надати нам колекцію.»,- Олена Матюк, директорка музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім»

Тепер музей став не лише історично-культурним об’єктом, але й психологічною підтримкою для містян і місцем певної культурної реабілітації. Тому від травня кілька разів на місяць тут відбуваються зустрічі з психологом.

 «Той наш психологічний стан, який зараз в усіх спостерігається, зумовив таку необхідність – поспілкуватися з психологом. У нас відбулася ціла низка таких зустрічей, тренінгів, до яких ми долучаємо також тимчасово переміщених осіб, які приїхали до нашої громади, були теми для пенсіонерів.»,- Олена Матюк, директорка музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім»

Окрім цього, один із залів музею присвячений загиблим захисникам, які захищали Чернігівщину й Україну загалом.

 «1 жовтня, до Дня захисників і захисниць України, родина нашого захисника загиблого Сергія Тригуба погодилася прийти на цю зустріч. Принесли його речі, ми зробили вітрину цілу для нього. І вона таку фразу сказала, знаєте, аж до сліз: «Ми сюди прийшли, нам важко. Але ми прийшли для того, щоб ви пам’ятали і знали, за що гинуть наші діти та як виборюється наша свобода»,- Олена Матюк, директорка музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім»

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button