Суспільство (відео)

Сміття може бути корисним: у Чернігові відкрили першу майстерню переробки пластику (Відео)

Ресайклінг набирає обертів у Чернігові. 10 вересня громадська організація «Еко місто» презентувала майстерню ресайклінгу «Plastic Fantastic».

«Рік тому наша організація відкрила першу в Чернігові освітню станцію сортування «Plastic Fantastic». Для нас логічним наступним кроком стало відкриття саме цієї майстерні, майстерні з ресайклінгу «Plastic Fantastic». Це однойменний проект»,- Сергій Забара, менеджер проєкту «Plastic Fantastic».

Його реалізовано за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. З організацією «Еко місто» вони співпрацюють вже три роки поспіль.

«Проблема забруднення пластиком велика, актуальна в усіх країнах. Цей проєкт цікавий, бо показує, що можна дати пластику друге життя, і від цього можна отримати навіть щось красиве»,- Радек Матула, Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні.

«Завдяки цій майстерні три типи пластику (HDPE-2, LDPE-4 та РР-5) ми тут зможемо переробляти»,- Сергій Безбородько, керівник ГО «Еко місто».

«Ми його дуже предметно сортуємо, розуміємо, що неліквідне, що може бути перероблене. Дуже класно, що в Чернігові є таке місце, де можна залишити всі види пластику й іншої вторсировини. Вдома акумулювати, а потім раз чи два на місяць привозити на сортувальну станцію»,- Ольга Рись, сортує сміття.

За рік на станції сортування зібрали більше як півтори тонни пластику. Увесь цей матеріал отримав друге життя. На станції пластик сортують, зокрема і за кольорами. Далі його подрібнюють у спеціальному шредері. Виходить крихта. Далі – справа за станками. Зокрема, екструдер нагріває пластик і вичавлює його у вигляді нитки. З неї формують готовий виріб, наприклад, посуд.

«Різні формочки, вручну намотуємо, вона за хвилинку застигає – і у вас готовий виріб»,- Сергій Безбородько, керівник ГО «Еко місто».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові запрацювала сортувальна станція: містяни активно долучаються до відповідального споживання (Відео)

Інжектор підходить для серійного виробництва. З його допомогою можна робити, наприклад, підставки під гаряче. А спеціальний прес запікає листи з пластику.

«Розміром 50 на 50 см. Товщина одного листа може бути від двох міліметрів до 6 сантиметрів. Тобто можна потужні стільниці робити»,- Сергій Безбородько, керівник ГО «Еко місто».

Планшетний термопрес запікає вже пакети.

«Це можуть бути арт-об’єкти. Ми вже плануємо першу виставку пакетиків. Так, це може бути напівпродуктом для виготовлення одягу, аксесуарів. Оця моя сумочка поясна може бути зроблена з пакетиків»,- Сергій Безбородько, керівник ГО «Еко місто».

Пластик у майстерні переробляють на власноруч створеному обладнанні. Організація «Еко місто» тісно співпрацює з університетом «Чернігівська політехніка». На території одного з його корпусів і розташована станція сортування. «Еко місто» вже веде перемовини з навчальним закладом про виготовлення більшої кількості приладів переробки сміття та популяризації руху в громадах та інших містах.

«В тій же Чехії прийнято законодавчі ініціативи, коли кожен громадянин має сортувати сміття. Наразі ми разом із нашим юридичним факультетом готуємо такі законодавчі ініціативи для прийняття нашою Верховною Радою»,- Олег Новомлинець, ректор НУ «Чернігівська політехніка».

Еко-проєкти популяризуватимуть і надалі. Зокрема за допомогою спеціального електротранспорту.

«За підтримки Чеського посольства в нас також з´явився власний електротранспорт. Це вантажний електровелосипед, який їздитиме по Чернігову, одночасно робитиме позитивну рекламу нашому проєкту й обслуговуватиме чернігівські школи. Він зможе одночасно як вторсировину забирати, так і все це обладнання привозити в школи для майстер-класів»,- Сергій Безбородько, керівник ГО «Еко місто».

У школах також встановлять спеціальні сортувальні бокси. Дітям пояснюватимуть небезпеку пластику як сміття, розказуватимуть про його види та повторне використання цього матеріалу. Школярі дізнаватимуться більше про сортування та переробку й іншого сміття.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button