Суспільство (відео)

Сотні мільйонів гривень боргів і скандал довкола меморіалу в «Ялівщині» – основне з сесії ЧМР (Відео)

Із 40-хвилинним запізненням, невдоволеними містянами в сесійній залі та перепалками між депутатами – такою була чергова сесія Чернігівської міської ради. Почалося все з того, що за декілька хвилин до анонсованого початку сесії під стінами міськради почали збиратися чернігівці, котрі прийшли, аби висловити своє невдоволення рішеннями, які цього дня, згідно з планом, мають ухвалити місцеві депутати, а також аби отримати відповіді на запитання, що їх хвилюють.

«Ми безпосередньо прийшли стосовно питання довідок, які діти мають отримувати, адже вони були зареєстровані в Чернігові під час початку повномасштабного вторгнення. Ми не погоджуємось із тим, що це дуже великий термін, адже є родини, для яких важливо мати цю довідку зараз»,- Наталія Огієнко – жителька Чернігова.

Світлана Жимолостнова, матір військовослужбовця ЗСУ, який наразі захищає нас на передовій, до стін міськради прийшла, аби дізнатися, чому у військовий час замість допомоги військовослужбовцям місцева влада виділяє чималі кошти на спорудження військового меморіалу в «Ялівщині».

«Давайте все ж таки подумаємо трохи про живих, бо ми можемо їх врятувати, бо кожен дрон та турнікет – це життя кожного»,- Світлана Жимолостнова – матір військовослужбовця ЗСУ.

Та поставити ці запитання містяни планують, дивлячись в очі місцевим можновладцям. Тоне без проблем, звісно, та мітингувальники все ж таки заходять до сесійної зали, аби виступити перед депутатами.

«Ми можемо врятувати життя ще тих живих, які на сьогодні є. Бо 20 мільйонів закопати в землю.

Що ми на сьогодні робимо? Я розумію, що хочеться вам влаштувати, що хочеться показати, який є у нас меморіал, але кому він сьогодні потрібен? Чи підніме він тих хлопців, які там загинули, чи буде легше тим батькам, які будуть приходити і розуміти, що хтось міг загинути, бо ці гроші не пішли живим хлопцям?»,- Світлана Жимолостнова – матір військовослужбовця ЗСУ.

Та попри цілком обґрунтоване бажання містян відтермінувати виділення чималої суми коштів на створення військового меморіалу, депутати Чернігівської міськради все-таки проголосували за фінансування початку робіт, вартість яких на першому етапі становить 20 мільйонів гривень. Фактична ж сума, в яку обійдеться повне облаштування військово-меморіального комплексу в «Ялівщині», – 43 мільйони гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свята необхідність чи комерційна спекуляція: баталії довкола військового меморіалу у Чернігові (Відео)

«На нараді загальноміській ми ухвалили рішення не робити на цій території цьогоріч нічого, окрім упорядкування території, земляних робіт і доріжок поміж похованнями, що треба робити обов’язково, тому що воно тече, особливо коли дощі. І друге – зробити могили на цих 88 похованнях, аби виконати своє зобов’язання і аби батьки та рідні не почали встановлювати пам’ятники на цих похованнях»,- Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Разом із цим виділили кошти і для програми підтримки військових частин, що розташовані на території міста Чернігів. Сумарно – 20 мільйонів гривень.

«Ця програма виноситься сьогодні на сесію, аби ми могли профінансувати: 5 мільйонів гривень – допомога окремим військовим частинам.

А 15 мільйонів – ми домовилися з ОК «Північ», ми були з кількома керівниками військових частин на одному з виробництв дронів, вони їх дивилися, оцінювали і вони їх погодили»,- Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Ну а далі вже традиційні словесні перепалки в кулуарах, де кожен намагається продемонструвати рівень своїх депутатських амбіцій.

«За п’ять хвилин до початку сесії ви вносите додаткові питання, дуже суттєві, які впливають на життєдіяльність всього міста. Я вас прошу, дотримуйтеся закону»,- Віталій Голець – депутат Чернігівської міської ради.

«Трошки коротше показуйте свій рівень фаху і давайте голосувати, громада потребує рішень, а не тринди, все, закінчуємо», — Ірина Соломаха – депутатка Чернігівської міської ради. 

І розгляд, і вирішення питань актуальних та наболілих – наприклад, опалювальний сезон і заборгованість профільних чернігівських установ, які ставлять під загрозу наявність у квартирах чернігівців тепла взимку.

«Відповідно до врегулювання закону 17.30, це закон, що дозволяє регулювати заборгованість теплопостачальних підприємств, заборгованість за спожитий газ станом на 2021 рік повинна бути реструктуризована, і закон дає право зробити це строком на 7 років.

Заборгованість за природний газ, що підлягає реструктуризації – взагалі 563 мільйони. Ми виносимо на сесію 463 мільйони, це заборгованість стосовно договорів саме по території міста Чернігів. Адже підприємство надає послуги ще в 15 громадах, окрім міста Чернігова»,- Олексій Щербина – голова правління АТ «Облтеплокомуненерго».

Планується, що реструктуризація боргу допоможе не допустити банкрутства теплопостачального підприємства Чернігова, а також дасть змогу Чернігову увійти в опалювальний сезон і забезпечить відновлення постачання гарячої води найближчим часом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button