Суспільство (відео)

У Борзні працівники дитсадків збираються перекрити дорогу через зарплатні борги (Відео)

Їхню щоденну працю вже можна сміливо називати волонтерською.

«Без заробітної плати ми сидимо два місяці і відпустки теж не буде, гроші за відпустку не віддадуть теж», — працівниця Борзнянського ДНЗ «Світлячок» Тетяна Онищук.

Без заробітної плати останні кілька місяців у Борзні сидять працівники чотирьох міських дитячих садочків – близько сотні людей. Кожен день вони тероризують представників влади, сподіваючись отримати всі виплати.

«Оце триває так із минулого року – нам то дають, то не дають, ходимо, добиваємося», — працівниця Борзнянського ДНЗ «Теремок» Людмила Рєзвік.

Фінансовий колапс у Борзні виник не на пустому місці. Формуючи бюджет на 2018 рік, міська рада не врахувала жодної копійки на оплату праці персоналу дитячих садків. Очільник міста знайшов цьому пояснення.

«Обов’язок фінансувати дитячі садки лежить на районному бюджеті, на районній адміністрації, згідно зі статтею 89 Бюджетного кодексу. Хоч ми тут тріснемо, по-іншому не буде», — борзнянський міський голова Анатолій Койда.

Районний бюджет таки передбачив кошти на чотири міські дитячі садки. І це, попри те, що установи перебувають на балансі міської ради. У 2018 році Борзнянська РДА перерахувала місту понад шість мільйонів міжбюджетних трансфертів саме на дошкільну освіту, із них більше двох мільйонів – на оплату праці працівникам садків. Цих грошей могло б вистачити на зарплати на цілий рік, забракло якихось 10%. Їх міг би покрити міський бюджет, утім, мер Анатолій Койда не лише відмовився піти назустріч працівникам садків, він ще й розтринькав районні гроші, передбачені на зарплати.

«Він наші гроші направляє на придбання матеріалів, предметів, на медикаменти на харчування, на відрядні. Це ті гроші, як ми видаємо на заробітну плату», — голова Борзнянської РДА Віра Проскура.

У стінах райдержадміністрації чергове зібрання працівників садочків і представників влади. Люди обіцяють перекрити дорогу в разі відмови. Депутати, які взяли участь у палкій дискусії, дають зрозуміти міському голові, що закон дозволяє йому вирішити фінансову проблему.

«Оцим листом Проскура і Торосян підтверджують той факт 85-ї статті, що з одного рахунка він може виплатити заробітну плату», — депутат Борзнянської міської ради Анатолій Горбащенко.

Антоніна Торосян, начальник Борзнянського фінуправління, зачитала працівникам садочків і рішення обласної комісії щодо ліквідації заборгованості зарплати, яка кілька тижнів тому відбулася в Чернігові. Туди їздив і міський голова.

«Вони винесли рішення: Борзнянській міській раді рекомендовано збалансувати бюджет міської ради і спрямувати гроші на виплату заробітної плати працівникам установ, що перебувають на балансі міської ради. Оце справжній документ. То фільчина грамота», — начальник фінансового управління Борзнянської РДА Антоніна Торосян.

Усі документи, які дають міському голові право віддати борги із зарплати, він назвав брехнею і покинув залу.

 «Це все обман, ви розумієте, що вас дурять», — борзнянський міський голова Анатолій Койда.

Райдержадміністрація таки пообіцяла найближчим часом дати місту ще 200 тисяч, аби працівники дитсадків отримали якісь гроші. Домовились і до того, що на черговій сесії Борзнянської міської ради депутати розглянуть фінансове питання працівників садків. Тож тепер люди чекатимуть, коли оголосять сесію. І все ще з пустими гаманцями.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button