Суспільство (відео)

Спека сильніша за страх: чернігівці відпочивають на зруйнованому пляжі (Відео)

«Золотий Берег»  ще досі накритий водою. Станом на 5 травня рівні води у Десні спадають лише у Новгороді-Сіверському та Розльотах. У селищі Макошине та Чернігові вода у річці усе ще прибуває. Учора на міський пляж можна було вільно дістатися пішки, сьогодні центральний вхід перелитий водою. Для зручності містян тут поклали дерев’яні піддони.

«Макошине тримає воду +1, ця вода підходить до нас, щоденно піднімається на 1 см. Як обіцяє Гідрометцентр, у нас буде величина найвища 10 травня. Тому після цих чисел вода буде поволі спадати», — розповідає Григорій Годун, начальник відділу Чернігівської міської ради.

Як тільки рівні у Десні спадуть і берег звільниться від води, на пляжі прибиратимуть руйнації. Які саме – дізнаються згодом, бо поки їх ховає велика вода.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші збитки на пляжі “Золотий берег”

«Скільки піску змило – ніхто не бачить, тому що до самого пляжу краю не видно зовсім, він залитий повністю водою, залишився лише дитячий майданчик», — говорить Микола Гоголь, начальник КП «Паркування та ринок».

Попри великі підтоплення, у комунальному підприємстві «Парковка і ринок» передбачають, що руйнацій на міському пляжі буде небагато, адже у Десни не було великої течії. Збитки теж рахуватимуть згодом. Обіцяють завезти пісок і підлагодити всю інфраструктуру, яку пошкодив природній процес.

«Щойно вода зійде, треба буде зробити дослідження дна, водолази повинні дати висновок. Поки дно не буде очищене і не буде готова вся інфраструктура, пляж не відкриватимемо», — наголошує Микола Гоголь, начальник КП «Паркування та ринок».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пляж «Золотий берег» у воді

Утім, чернігівці не чекають офіційного відкриття купального сезону. Втомившись від перших днів спеки, люди вже ховаються від неї на міському пляжі – засмагають із дітьми, найсміливіші міряють глибину берега і перевіряють температуру води.

«Зазвичай коли перший раз заходжу – вода холодна, потім другий раз – тепліша, а в третій – взагалі тепла», — ділиться враженнями Ірина, жителька Чернігова.

За кілька тижнів берег мають обстежити водолази. 1 червня в Чернігові офіційно розпочинатимуть пляжний сезон. Якщо вода не зійде й інфраструктуру не встигнуть підготувати, старт літнього купання, ймовірно, перенесуть. Рятувальники тим часом наголошують, щоб люди не лізли поки у воду, адже зруйнований берег може ховати небезпеку для життя.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button