Суспільство (відео)

Справа життя: як допомогти підлітку визначитися з професією (Відео)

Обрати справу свого життя – мабуть, одне з найскладніших завдань, адже часто люди і в 30, і навіть у 40 років не знають, чим вони хотіли б займатися. Зокрема це питання актуальне для підлітків, адже від правильного вибору професії залежить і вибір вищого навчального закладу. А можливо, хтось мріє одразу відкрити власну справу.

«Сьогодні налічується понад 50 тисяч професій, також є різні соціальні ролі, в яких можна реалізуватися. Усі професії хороші, питання – це твоя професія чи ні. Відповідно до соціальних ролей, є найманий працівник, а є приватний підприємець. І та, і та соціальна роль гарна. І що більше дитина чи підліток спробує в дитинстві, «одягне» на себе різні ролі, то краще зрозуміє, куди рухатися далі. Тому що, як показує статистика, у нас 80 відсотків студентів, які закінчують той чи інший ВНЗ, а потім жодного дня не працюють за фахом, і з цим треба щось робити», — Олена Пономаренко, керівниця приватної школи для підлітків.

Тож найкращий варіант – не тільки ознайомитися з професією теоретично, а й спробувати приміряти професію на себе і практично. Хоча б на один день.

«Бізнес у нас дуже відкритий, особливо сьогодні, коли є шалений відтік кадрів за кордон. Тому вони готові ділитися, готові брати на навчання, стажування та платити за це, навіть за міністажування. І в нас такі практики є із бізнесом. От, наприклад, проєкт «У кав’ярні», де підліток може навчитися варити каву, побути в ролі офіціанта і таким чином приміряти на себе, подобається йому чи ні, хоче він таку роботу чи ні. І в будь-якому разі, коли він трохи підросте, наприклад, влітку зможе працювати в цій сфері, і так заробити свої перші кошти», — Олена Пономаренко, керівниця приватної школи для підлітків.

«Виберіть собі роботу до душі, і вам не доведеться працювати жодного дня у своєму житті» – так казав Конфуцій. Тож другий варіант – перетворити своє хобі на професію.

«Гарна професія – це коли твоє хобі перетворюється на професію. Це найбільш вдалий варіант обраного шляху. І дуже часто так трапляється, що людина йде і навчається, наприклад, на фінансиста або менеджера. А їй дуже подобається робити зачіски та бути перукарем. І приблизно років у 30-35 вона все одно повертається до того, що їй більше подобалося, і від того стає щасливою. Наше завдання – зробити людину щасливою і допомогти їй розкритися, аби реалізуватися в цьому житті. Тому, знову ж таки, немає гарного та поганого питання, в тому, наскільки змогли надихнути дитину та наскільки вона зуміла зрозуміти, чи це її справа», — Олена Пономаренко, керівниця приватної школи для підлітків.

Головне у виборі – якомога більше опиратися на свої бажання та навички, а не орієнтуватися на бажання навколишніх чи моду на певну професію. А якщо ви не знаєте, що саме вам подобається, то вирішити це питання можна тільки методом проб і помилок. Пам’ятайте – не помиляється тільки той, хто нічого не робить.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button