Суспільство (відео)

Справедлива Феміда: Яковишин програв судове засідання (Відео)

«Тривалий час ми інформували вас про хід подій в історії про бобровицького мільйонера-латифундиста Леоніда Яковишина, який в умовах воєнного стану та окупації Чернігівщини відмовився надавати військовим необхідну техніку», — Таліна Тарасенко – журналістка.

Нагадаємо, після відступу російських військових з території Чернігівщини ініціював кримінальну справу проти кадрового військового– офіцера, який у період активних бойових дій на території нашої області брав безпосередню участь у її обороні, а нині – продовжує керувати бойовим підрозділом і боронити країну на іншому напрямку.

«А як стало відомо пізніше, в березні 2024 року Леонід Яковишин подав судовий позов ще і проти команди «ЧЕЛАЙН». Причиню цьому стало буцімто недостовірне висвітлення інформації про нього в одному з наших сюжетів. Та про все по черзі. Спершу ми нагадаємо вам перебіг подій цієї історії», — Таліна Тарасенко – журналістка.

Отже, почалося все у лютому 2022 року. З початком повномасштабного вторгнення бойовий офіцер Олег Олешко разом зі своїми побратимами та містянами організували в Бобровицькій громаді рух опору окупантам. Утім, із часом постала проблема з технікою, що була необхідна для виконання бойових завдань. По допомогу військові звернулися до місцевого підприємства ТОВ «Земля і воля», керівником якого є Леонід Яковишин. Утім, він категорично відмовився виконувати мобілізаційні вимоги та надавати військовим необхідну техніку.

«Це відбувалося на початку вторгнення. Наше місто було в оточенні. Нам потрібна була техніка. В один із днів ми поїхали до «Земля і воля», щоб попросити техніку, аби захистити наше місто. Нас зустріла охорона. Сказали, що вони не уповноважені. Після чого приїхали два «Лексуси». Вийшов Яковишин. Він словами в матерній формі почав ображати. Ми пояснили, що нам потрібна техніка. Сказав, щоб ми забиралися. На територію заїхав УАЗ, вийшла його охорона озброєна. «Камазом» нам перегородили виїзд із воріт», — військовослужбовець Головного управління розвідки.

В ході діалогу охоронці почали поводитися агресивно, сам Леонід Яковишин намагався погрожувати зброєю. Та врешті-решт кілька одиниць техніки для виконання бойових завдань представники ТОВ «Земля і воля» військовим надали.

«Ми ж не просили нову техніку чи щось багато. Нам потрібні були 2-3 старі «Камази» для виконання завдання. Така реакція неприпустима в умовах війни», — військовослужбовець Головного управління розвідки», — військовослужбовець Головного управління розвідки.

А уже за кілька місяців, коли російські війська відступили від території Чернігівщини, виявилося, що Леонід Яковишин подав заяву про вчинення злочину через вилучену в лютому 2022 року техніку для оборони Бобровицької громади.

19 жовтня 2023 року Бобровицький районний суд виніс рішення щодо справи проти підполковника ЗСУ Олега Олешка — після кількагодинного засідання суд постановив ухвалу – закрити кримінальне провадження у справі обвинуваченого Олега Олешка.

«Суд постановив: клопотання захисника обвинуваченого, адвоката Осташек, про закриття кримінального провадження від 19 квітня 2022 року, відносно Олешка Олега Анатолійовича, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.426-1 КК України, задовольнити», — Наталія Булига – суддя Бобровицького районного суду Чернігівської області.

Проте, на це рішення Бобровицького суду представники прокуратури подали апеляційну скаргу. Також, в березні 2024 року  ТОВ «Земля і воля» позивається до суду проти команди «ЧЕЛАЙН». Як виявилось предметом позову стала буцімто недостовірне висвітлення інформації. Йдеться про зазначену в сюжеті інформацію, що Леонід Яковишин:«місцевий мільйонер-латифундист, якого підозрюють у державній зраді та звинувачують у співпраці з окупантами…».

Варто звернути увагу на цікаву деталь: судовий позов проти команди «ЧЕЛАЙН», Леонід Яковишин подав через понад півроку, опісля публікації відповідного матеріалу.

«Леонід Яковишин вимагав суд зобов’язатиспростуватинедостовірнуінформацію, а такожсплатитиморальну шкоду у сумі 200 тисячгривень, що за позицієюсторонивідповідача є необґрунтованими та безпідставними вимогами», — Олександр Постой – правозахисник; партнер адвокатського об’єднання «Торбєєв& партнери».  

Подібні дії команда «ЧЕЛАЙН» розцінює як тиск на журналістів та спробу залякати представників преси судовими тяганинами. Прикро, що замість того аби у складні для нашої країни часи об’єднатися задля перемоги над спільним ворогом, ми витрачаємо ресурси на судові позови один проти одного.

Команда «Челайн» протягом кількох місяців захищала своє право на свободу слова, керуючись наявними у нас підтвердженими документами та фактами.

«Сторона захисту керувалась тим, що кожен громадянин і в тому числі засіб масової інформації має право на свободу вираження поглядів, передбачених конституцією України, на збір інформації, аналіз цієї інформації та висловлення своєї позиції стосовно обробленої інформації», — Олександр Постой – правозахисник; партнер адвокатського об’єднання «Торбєєв& партнери».

Після кількох судових засідань, 21 червня 2024 року Новозаводський районний суд Чернігова ухвалив рішення стосовно позову Леоніда Яковишина до команди «ЧЕЛАЙН». У цій справі представники феміди діяли керуючись законом – отож суддя виніс справедливе рішення.

«На нашу думку, суд ухвалив цілком справедливе рішення – повністю відмовив у задоволенні позовних вимог пана Яковишина у повному обсязі та зобов’язав сплатити на користь ТОВ «ЧЕЛАЙН МЕДІА ГРУП» понесені судові витрати у сумі 10 тисяч гривень», — Володимир Павлов – суддя Новозаводського районного суду міста Чернігів.

Тож як бачимо в сучасних реаліях українцям доводиться боротися за правду та свободу слова  не лише на полі бою, але і в правовій площині. Ситуація з Леонідом  Яковишиним та судовим позовом проти команди «ЧЕЛАЙН» — прямий тому доказ. Та перемога завжди за правдою.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button