Суспільство (відео)

Страшно-прогресивні: як чернігівці святкують Хелловін (Відео)

В Україні з кожним роком набирає обертів популярне в Америці та Британії свято Хелловіну. Від світового тренду не відстають і чернігівці. Хелловін відзначають у ніч перед 1 листопада.

Вважається, що цієї ночі душі всіх померлих приходять на землю і блукають вулицями.

Оскільки свято припало на будній день, то більшість відсвяткувала його напередодні, у вихідні. Розважальні заклади тематично оформлювали приміщення та чекали гостей у страшних образах на гучні криваві вечірки.

Підготовка до Хелловіну – окремий ритуал. Атрибутику на свято можна купити не тільки у спеціалізованих магазинах, а й на звичайному ринку. Тутешні продавці залюбки продавали головний символ Хелловіну – гарбуз.

«5 гривень кілограм», — повідомляє продавчиня Валентина Філіпович.

«8-10 гривень кілограм», — називає ціну продавець Михайло Приходько.

Навколо гарбузів різних форм і розмірів черги не бачимо.

«Сьогодні – ні, три штучки взяли і все, а брали того тижня», — розповідає продавчиня Валентина Філіпович.

Та атрибутика – це ще не все. Одна з фішок свята – яскравий і якомога страшніший образ. Катерина не планувала цього дня особливих страшних перевтілень, однак виграла конкурс на безкоштовний грим до свята, а тому сміється: гріх було не скористатися. У всілякі забобони не вірить.

«Нормально до цього ставлюся. Це всього на всього костюми, макіяж, грим, тут немає нічого страшного», — наголошує Катерина Плішивченко.

Гример Тетяна зазначає: цьогоріч по ефектний грим до неї приходило значно менше людей, ніж торік. Люди економлять і намагаються самостійно розфарбуватися. Та водночас дівчина звернула увагу, що серед клієнтів побільшало дітлахів.

«У діток свята з цим пов’язані  — Хелловін, привела мама дівчинку 4 роки і дівчинка була готова абсолютно до всього – І який це був образ? – Мертва принцеса», — ділиться гример Тетяна Борзда.

І хоча традиції святкування Хелловіну чернігівці перейняли, а от суті свята до сьогодні розуміють далеко не всі.

«Вважаю, що його треба святкувати – А що воно означає? – Певно, щось страшне і таке, яке святкують ті, хто боїться чогось».

«Мені подобається, що люди святкують  — Взагалі, що означає це свято, ви знаєте? – Ні».

На думку багатьох дослідників, Хелловін має язичницькі корені. Воно походить від старовинного кельтського свята, що характеризувало кінець жнив і вшанування мертвих.

Православне ж духовенство не сприймає свято через його пропаганду магії й демонізму.

Журналіст Аліна Клименко

Оператори Дмитро Дриганов, Сергій Бутько

 

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. ХЭЛЛОУИН — БАЛ САТАНЫ!!! И ХРИСТИАНАМ ОТМЕЧАТЬ ЕГО — БОЛЬШОЙ ГРЕХ. ЭТОТ ПРАЗДНИК ПРИТАЩИЛИ В УКРАИНУ КАПИТАЛИСТЫ ЧТОБЫ УВЕЛИЧИТЬ ПОД НЕГО РЕАЛИЗАЦИЮ ТОВАРОВ И УСЛУГ…

Back to top button