Суспільство (відео)

Супи з динь та полуниця по 200 гривень: ягідний сезон у розпалі (Відео)

У масовому продажу вже починають з´являтися дині. До Чернігова їх привозять з Херсона. Коштує 30 гривень за кілограм.

«Диня смачна. Це з Херсон ґрунтова диня, чудова. У неділю ми торгували. Хто брав, то поприходили у вівторок знову купувати.Вже черешня набридла людям, уже сезон її закінчується. Дині тепер хочуть», — Тетяна, продавчиня.

Окрім херсонських динь, є ще узбецькі. Закордонні дині коштують по 40 гривень за кіло.

«Відмінність між ними невелика. По-перше, в ціні, тому що з Узбекистану вона гривень на 10-15 дорожча. Узбецька більш соковита та мяка, а наші херсонські трошки жорсткіші. Відмінні сорти. Оце сорт «Торпеда», а то «Амал» — це саме узбецький сорт», — Олександр, продавець.

Продавець каже, що скоро херсонських динь на ринку буде чимало, бо погода сприятлива для їх росту. Можуть вони і подешевшати, оскільки у липні сезон динь тільки розпочався.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покинули Київ і оселилися на Корюківщині. Столичний шеф-кухар з дружиною відкрили кафе в Холмах (Фото)

«Стосовно липня, то це вже сезон персиків, нектаринів, абрикосу, дині. З цих фруктів можна готувати усе, що заманеться: починаючи від чізкейків і закінчуючи холодними супами», — Павло Соловей, шеф-кухар.

Саме холодні супи з дині неабияк освіжають у спеку. Павло Соловей поділився рецептом.

«Це зроблено на основі дині з додаванням білого кріпленого вина херес. Це класичний французький диньовий суп. Ми бачимо, що для прикрашання тут використовується пармезан і пармська шинка. У склад страви входить диня, вино і бальзамічний оцет. Все перебивається у блендері, охолоджується і можна їсти», — Павло Соловей, шеф-кухар.

Аби диня добре поєднувалася з іншими інгредієнтами, її потрібно брати середньої солодкості. Вона не повинна бути занадто ароматна. Дорогий херес можна замінити іншим білим вином. А от дітям підійде інший суп. У склад пюре входить диня, цукрова пудра і ванілін. Шеф-кухар каже, що усі інгредієнти потрібно перебити у блендері та поставити отриману масу у холодильник на пару годин.

«Що ми бачимо у тарілці? Це звичайне пісочне печиво, перебите блендером. На нього викладаються вирізані кульки з дині. Я поклав сюди ще вишню, але можна класти все, що є вдома. Кулька пломбіру, зверху м’ята. Перед тим, як їсти усе це потрібно залити сиропом і їсти», — Павло Соловей, шеф-кухар.

А от з кавунами цього року буде складніше, ніж з динями.

«Зізвонювалася з Херсоном, перші посіви вимило у них. Три рази пересівали. В цьому році навіть тепличних кавунів ще нема у нас в Чернігові. Є імпортний: Турція, Узбекистан, Азербайджан. Найкращий кавун – це азербайджанський. Він червоний усередині», — Тетяна, продавчиня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куховарити треба творчо, – шеф-кухар Сергій Клокун (Відео)

Ще однією популярною десертною ягодою є полуниця. Шеф-кухар Павло Соловей каже, що вона підходить для прикрашання нарізки з м´яса, як презентація страви. З ягоди виходять смачні десерти, наприклад з двома джемами.

«Ванільний крем готується на основі вершків, ваніліну і виварюється до кремоподібного стану. Полуничний джем виварюється з додаванням желатину і цукру. Можна робити як зі свіжої ягоди, так і з замороженої. Якщо ви наморозили ягід на зиму, то можете балувати себе і взимку. Десерт потім просто викладається шарами: вершковий шар, бісквіт, полуничний шар, вершковий джем, бісквіт і полуничний шар. Зверху посипається карамелізованим грильяжем», — Павло Соловей, шеф-кухар.

Зараз її вже мало, але на прилавках ще можна знайти. Полуниця масово зріє у червні, тому зараз її ціна «кусається».

«Це полуниця з Лукашівки, середній сорт, він зараз коштує 200 гривень за кілограм. А в сезон полуниця коштувала 35 гривень за кілограм. Це наша місцева, а взимку закордонна. Але вже в цьому році практикували нашу вирощувати, але з Херсона. Дуже ягода смачна, соковита. Зараз початок такий дорогий, тому що її дуже мало. Далі вже ціна стабілізується. Коштуватиме гривень 70-80. Ціна протримається до самих перших морозів», — Тетяна, продавчиня.

А от серпень  – це місяць справжнього розмаїття лісових ягід.

«Дуже цікаво, як на мене, використовувати справжні лісові ягоди. Йде збір ожини, лохини, лісової малини, яка за ароматом набагато перевершує звичайну», — Павло Соловей, шеф-кухар.

З цих ягід роблять різноманітні десерти, соуси та інші страви.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button