Суспільство (відео)

Які плодові дерева цьогоріч не вродять: біолог розповів про вплив холоду на врожайність (Відео)

На Чернігівщині весна цьогоріч не балувала теплом, змінюючи сонячні дні на похмурі, холодні та вітряні. Тому перші квітуючі плодоноси встигали розпуститися і померзнути. За словами біолога, загалом рослини пристосовуються до таких коливань.

«Зважаючи на те, що є певний цикл розвитку рослин, вони, відповідно, повільніше або прискорюючись діють у межах температурних режимів квітня, травня і так далі»,- Юрій Карпенко, біолог.

Проте шкода тут спостерігається здебільшого для людини. Знижується врожай. Адже, крім заморозків, на родючість впливає можливість запилення.

«Що стосується плодових рослин, зокрема яблуні, груші, абрикоси, персики, то тут складніше, тому що зниження температури – це не тільки вплив на процес квітування, але й вплив на запилювачів – комах, зокрема бджіл»,- Юрій Карпенко, біолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли садити: картоплярі розповіли, що буде з картоплею, посадженою в холод (Відео)

Тобто низькі температури уповільнюють літ бджіл, таким чином зменшуючи запилення і врожайність. За словами біолога, цьогоріч не варто очікувати багато плодів абрикоса, персика тощо.

«Зниження температури було під час квітування абрикоса. Це означає, що абрикоси не всіх сортів дадуть врожай. Зниження температури було під час квітування персика і черешні»,- Юрій Карпенко, біолог.

Із вишнею через низькі температури проблем не повинно виникнути, адже масовість її цвітіння забезпечує запилення навіть невеликою кількістю комах.

Також, як зазначив Юрій Карпенко, на врожайність негативно вплинув скорочений час цвітіння абрикоса, адже часу для того ж запилення було менше.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button