Суспільство (відео)

Святиня захисників України: чернігівські священники стали ініціаторами створення нової ікони (Відео)

З ініціативи духовенства Катерининського храму в Чернігові створюють унікальну ікону Покрови Пресвятої Богородиці захисників України. Тут розповідають, що приводом для її написання стала війна на сході.

«Відповідно, така потреба є в наших душах. Тому що ми підходимо, ми щось просимо, ми молимось за щось. Відповідно, коли ми підходимо до цієї ікони, ми знаємо, за що молитись і чого просити, тому що вона сама вказує, за що треба молитися, а насправді така потреба є», — настоятель Катерининського храму Отець Роман.

Зараз у храмі вже знаходиться центральне зображення. На ньому можна побачити Богородицю, яка своїми руками вкриває український народ і бійців, захищаючи їх. Під нею розмістили Архистратига воїнства небесного Михаїла з вогняним мечем. Пальцем він показує ворогам, що не можна брати чуже, та стає на захист України.

Удалині на іконі можна побачити пам’ятний хрест із написом «Герої не вмирають», терикони як символ східної частини України та вишку Донецького аеропорту, що символізує доблесть нашої армії. У середній частині зображено голубів – як символ душ померлих бійців і двох воїнів у хмаринах.

«Вони тримають мечі в руках, але ви бачите, що лезами вниз. Це знову ж таки символ миру. Вони не пішли брати чужі землі, а стали на захист свого. Знов-таки бачимо від княжих часів стоїть князь, який передає стяг сучасному воїнству. Бачимо і Сагайдачного, і Орлика, і Мазепу. І, відповідно, сучасне воїнство, яке боронить нашу державу, нашу Україну», — настоятель Катерининського храму Отець Роман.

Ікону створюють за всіма канонами. За цим особисто стежить Владика Євстратій. Над нею працюють професійні іконописці. Зараз кипить робота над створенням своєрідного вінка з воїнів православних, яких підбирали за принципом, щоб їхні імена найчастіше зустрічалися в повсякденному житті.

«Вибирається спочатку, в якому стилі буде основна ікона. І потім вже ці всі ікони, що будуть її оточувати, роблять у тому ж стилі. Це щось таке середнє між бароко і реалістичним стилем. Бо це найкраще передає оце сучасне ставлення нашого народу та наших людей до цих подій останнього часу, які в Україні зараз ми маємо. І це більш глибоко передає почуття і напруження», — художник-іконописець Марина Кондратенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Чернігова привезли рідкісну цілющу ікону Божої Матері

Унизу вінка розмістять справжнє зображення Князя Володимира без бороди. Поруч із ним розташовуватимуться чернігівські святі Борис і Гліб та князь Микола Святоша, що має безпосередній стосунок до Сіверської землі.

«І буде зображений на іконі Ілля Муромець. Хоча зараз науковці сперечаються, бо якщо почитати житіє, то він із Мурома за пів дня прискакав до Києва. Це фантастика. Все ж таки схиляються до того, що він був родом із Моровська, тому варто його підписати Моровський, адже багато науковців звертають на це увагу, це такий історичний факт», — настоятель Катерининського храму Отець Роман.

На створення ікони вже витратили два роки. Та ця кропітка робота займе ще не один місяць.

«Робиться картонний … спершу для ікони. Для кожного святого образ створюється. А потім переноситься це все на алопром. Це спеціальний сучасний матеріал. Він витривалий і дуже добре тримає геометрію. І ось потім це все переноситься на цей матеріал. Це все зветься підмальовком, а потім уже живопис», — художник-іконописець Марина Кондратенко.

Завершити ікону планують до храмового свята Катерини, на якому її й освятять. Загалом у храмі шанують подвиг українського війська. Тут зберігаються ікони, які захищали бійців від ворожих куль, і цілий стенд з іменами полеглих бійців.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Роман Лазун

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button