Суспільство (відео)

«Фотографія – стиль життя»: відкрилася виставка відомого чернігівського фотографа (Відео)

«Маестро» – саме так у Чернігові називають відомого мало не кожному містянину фотографа Віктора Кошмала. Складно назвати, кого або що він не зафіксував, адже його фотоархів – найбільший в області, якщо не в цілій Україні. В день 70-річчя маестро в Чернігівському художньому музеї відкрилася персональна виставка його робіт під назвою «Фоторепортаж як стиль життя». Про виставку та самого фотомаестро Віктора нам розказала найдорожча його серцю людина – дружина, Зоя Кошмал. Для неї самої, зізнається жінка, ця виставка – сюрприз.

«Теми не було озвучено, де відбуватиметься – також не знала, тому можу сказати, що це все таки сюрприз», — Зоя Кошмал – дружина фотомаестро.

Та для самого Віктора виставка – радше продовження хорошого звичаю, аніж неочікуваність. Традиційно до важливих дат у своєму житті чоловік, спільно з різними культурними організаціями міста, створює тематичні фотовиставки. Перш ніж показати свої роботи людям, Віктор тривало і педантично відбирає найкращі.

«Він довго і скрупульозно відбирає кожне фото. Потім він його аналізує, підбирає під тематику. Коли воно в нього визріло – з’являється серед людей. Тому це його дуже колосальна робота», — Зоя Кошмал – дружина фотомаестро.

У роботах, що представлені на святковій виставці, відображені різноманітні мотиви з життя людей. Вміння хапати та проживати момент – можна назвати суперсилою Віктора Кошмала.

«Він – Лев. І, як лев, він дуже великодушний, принциповий і вміє радіти життю, кожній його миті: кожному метелику, кожній квіточці, кожному жучку. Це дуже добра його якість, тому що за буттям ми не бачимо краси, а це дуже важливо», — Зоя Кошмал – дружина фотомаестро.

Певне, саме любов до світу, його краси та незмірне бажання закохати людей у життя, так само сильно, як кохає його митець, і дає Віктору Кошмалу сили та вміння творити невтомно та натхненно.

«Він намагається донести кожній людині, який красивий світ створив Бог для нас», — Зоя Кошмал – дружина фотомаестро.

Орієнтовно виставка триватиме місяць, відвідати її та познайомитися з роботами чернігівського фотомаестро ближче може кожен зацікавлений, у робочі години Чернігівського художнього музею ім. Г. Галагана.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button