Суспільство (відео)

«Та вони всі практично вимирають»: туманні реалії сіл Чернігівщини (Відео)

Село Миколаївка Менського району. Один із тисяч прикладів «розвитку» сіл на Чернігівщині. Демографічна криза, відсутність роботи, старіння населення, поступове зникнення соціальної інфраструктури.

«Територія така, нормальна. І село в нас гарне, мальовниче, біля Десни. Оце одна лише проблема – живуть багато людей непенсійного віку, але ніде працювати. Ніде»,- Любов Донець, головний бухгалтер Миколаївської сільської ради.

Село оповите пусткою, людей вдається знайти лише в місцевих закладах торгівлі.

«А немає тут молоді в основному. Трішки є, але її немає. Роботи немає, то й молоді немає»,- Валентина Михайлівна, жителька села Миколаївка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя немов у вигнанні: село Пізнопали на Чернігівщині (Відео)

«Дозвілля немає жодного. Дозвілля проводять вдома»,- Олена, жителька села Миколаївка.

У селі ще є сільський клуб, бібліотека, дитячий садок. Школу з цього року з «одинадцятикласної» переводять на дев’ятирічку. Є й медичний пункт.

«Медпункт є, але немає фельдшера. Є лише санітарка. Лікар приїжджає в середу на пару годин. Це дуже незручно»,- Олена, жителька села Миколаївка.

Люди виживають. Це слово найдоречніше на позначення життя цього села. Виживають хто як може. Здебільшого за рахунок присадибних ділянок і худоби.

«Переважно господарства. Колгоспну землю розділили і вони там по 5, по 10 гектарів садять і продають картоплю. І потім же ж господарства – по 2-3 корови в людей зазвичай. Молоко здають»,- Ніна Олексіївна, жителька села Миколаївка.

«Корови тримають. Оце за рахунок господарства і живуть люди в нас»,- Марія Федорівна, жителька села Миколаївка.

«За рахунок корів живемо. І возимо кудись на базар, та й усе.  Взимку те саме. Сидимо, хазяйство пораємо та й усе. Село «тупить». Маршрутка і та не ходить. Буває по два тижні, по місяцю не їздить. Комусь до лікарні, комусь ще куди і нічим їхати»,- Валентина Михайлівна, жителька села Миколаївка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині двоє майстрів безкоштовно перетворюють село на музей (ВІДЕО)

«Оскільки як такої роботи для людей в селі немає, то займаються своїм сільським господарством. Оце в нас таке життя. Таких робочих місць у нас немає. Працює в нас СК «Миколаївське», але наших людей там практично небагато працює»,- Любов Донець, головний бухгалтер Миколаївської сільської ради.

Наразі всього в Миколаївці живе орієнтовно 700 – 800 осіб. Попри неймовірно мальовничу місцевість, наявність поряд водойм тощо, село, очевидно, через чималу відстань до центральних автомагістралей, депресує. Найбільш влучну експертну оцінку про розвиток тутешніх сіл маємо від місцевого експедитора товарів.

«Та вони всі практично вимирають»,- Андрій, розвозить товар по селах.

Острівцем надії поряд із селом залишається спортивний дитячо-юнацький табір, який влітку в розмаїтті природи наповнюється життям і дитячим сміхом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button