Суспільство (відео)

Терапія прекрасним: у Чернігові відновлюють психологічний стан жінок (Відео)

У Чернігові реалізують проєкт для психологічного відновлення жінок, які пережили жахливі події під час активних бойових дій у Чернігові й області. За підтримки «Українського Жіночого Фонду» та «Спілки жінок Чернігівщини» для всіх охочих проводять регулярні заходи, спрямовані на відновлення емоційної сфери, зокрема щочетверга представниці чарівної статі займаються арттерапією.

 «Наш проєкт із психологічної підтримки жінок триває вже майже два місяці. Щочетверга ми збираємося тут, в артстудії «Колібрі», разом із жінками Чернігова та малюємо. Ми вже робили портрети Патрона, він навіть відгукнувся і написав, що ми така класна рушійна сила і це було дуже приємно. Також робили листівки для ЗСУ і вже їх відправили нашим воїнам на фронт. Цей проєкт має об’єднати жінок, відновити їхнє психічне здоров’я та зробити їх трохи щасливішими в цей непростий час», — Христина Лаврищева-Новікова, виконавчий директор ГО «Спілка жінок Чернігівщини».

Такий метод психотерапії здатен допомогти впоратися, якщо в людини стрес, депресія, поганий настрій, відчуття самотності та підвищена тривожність.

«Людина не може жити спогадами про страшне. Для того, аби жити повноцінним життям, треба мати ще й позитивні емоції. І от так, збираючись на кілька годин усі разом, ми спілкуємося, іноді навіть мовчки спілкуємося з папером або з тим малюнком, який ми створюємо. І це все нас лікує. От одного разу на заняттях сиділа одна чернігівка, яка була така мовчазна, ми всі між собою спілкувалися, а вона мовчить. До речі, ми малювали тоді Патрона, нашого чернігівського героя. І коли я спитала в наших подружок, хто це, виявилось, що вона переживала дуже страшну трагедію – вона втратила чоловіка. І я уявляю, як їй були потрібні отакі зустрічі – навіть помовчати, але бути з людьми. Щоб відволіктися від своїх страшних думок»,- Тетяна Роєва, представниця Правління ГО «Спілка жінок Чернігівщини».

Окрім того, такі заняття відбуваються з елементами професійного навчання.

«Термін «арттерапія» означає покращення психоемоційного стану людини через малювання. Будь-яке малювання – це вже і є арттерапія. Ми приділяємо велику увагу саме естетиці та професійній освіті. Це певні правила, яких дотримуються в малюванні. Ми вчимося малювати гармонійні роботи. А будь-яка гармонія та естетика покращують настрій, самопочуття та навички. У нас деякі учасниці приходять із пригніченим емоційним станом, потім прийшли, сіли, розслабилися, помалювали», — Лілія Ібрагімова, засновниця артстудії.

Організатори запрошують усіх охочих долучатися до арттерапії, заняття абсолютно безкоштовні – головне заповнити заявку на Facebook-сторінці «Спілка жінок Чернігівщини».

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button