Суспільство (відео)

Травми, дерматози й отруєння: лікарі розповіли про небезпеку «фонтанного» купання (Відео)

Чернігів поступово перетворюється на місто фонтанів, а вода в них – на зелений осередок небезпечних мікроорганізмів. Та декого це не зупиняє і люди не гидують у них навіть купатись. Особливо фонтани ваблять дітей, які тут охоче бавляться. Та лікарі застерігають, що під час такого купання є значний ризик підхопити інфекції.

«Кишкова паличка спричиняє кишкові розлади. Можуть бути гастродуоденіти, коліти різноманітні. Тобто можна ковтнути води – й отримати купу неприємностей. І грибкові можуть бути інфекції, і стафілококові. Ви ж не знаєте, хто там до вас плюхався. А коли пройдуть дощі, то хтозна, що туди може випасти», — розповідає завідувачка відділення сімейної медицини КМП Чернігівська міська лікарня №4 Барбара Сиваткіна.

Чернігівці ж розповідають, що самі неодноразово ставали свідками, коли хтось приймає такі ванни. Та до подібних водних процедур здебільшого ставляться скептично.

-Я вважаю, що не можна це 100%. Бо це таке громадське місце, в якому не бажано зі своїми мікробами купатися, ноги мочити. Тим паче вона ж якось очищається, це все хімічні домішки.

— Ну, фонтани не для того, щоб купатися, щоб посидіти, відпочити. Яка ж безпека, якщо там листя, все воно летить.

— купатися однозначно і небезпечно, і негарно, я так вважаю. Багато батьків купають своїх дітей і в спеку. Але я вважаю, що це не дуже гарно. Бо є пляж, а тут якось недоречно.

— Вода є вода. Тут усі діти бігають, гроші кидають, купаються. У спеку я бачила дуже багато дітей. Ну, не можна, вона ж не проточна.

— Бо це ж стояча вода. Звісно, небезпечно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Небезпечні фонтани: фахівці розповіли про загрози «водних процедур»

Також купання у фонтанах може спричинити респіраторні хвороби і травми. Оскільки в брудній воді збирається слизький осад, що може призвести до падіння.

«Послизнешся, впадеш, там є різні втулки, з яких подається вода. Я не рекомендувала б купатися, хоч би яка спека була. Посидіти подихати – це одне, а охолоджуватися не варто. Коли панувала спека, в місті встановлювали рамки. Можна охолодитися, попивши води. Але в жодному разі не охолоджуватися у фонтанах, бо сенсу в цьому мало, а проблеми можуть бути великі», — завідувачка відділення сімейної медицини КМП Чернігівська міська лікарня №4 Барбара Сиваткіна.

Лікар каже, що основна відмінність фонтанів від річок і басейнів полягає в тому, що вода тут проходить замкнений цикл, не очищується належним чином і застоюється. Тому особливо у спеку є всі умови для розмноження хвороботворних бактерій. Вона наголошує, що фонтани чудово підходять для естетики та зволоження повітря і ніяк не сприяють купанню та іграм у них.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button