Суспільство (відео)

Треба пережити зиму: люди просять міськраду не зносити «комори» в центрі Чернігова (Відео)

Так показує свої запаси на зиму одна з мешканок будинку по вулиці П’ятницькій, що в Чернігові. Тамара Костянтинівна, як і її сусіди, тепер не знає, як зберігати свої продукти надалі. Адже 19 жовтня 2022 року виконавчий комітет Чернігівської міської ради ухвалив рішення про демонтаж цих господарських будівель.

«19 жовтня 2022 року було ухвалено рішення виконавчим комітетом Чернігівської міської ради про демонтаж незаконно встановлених господарських будівель. Але ці «незаконно» встановлені будівлі простояли тут усі 69 років. Стільки ж, скільки років самому будинку», — Тамара Ареф’єва, мешканка будинку по вул. П’ятницькій.

Валентина Іванівна розповідає, що ці будівлі зведені під час будівництва самого помешкання – як альтернатива підвалам і коморам. Бо в помешканні жодного такого приміщення не передбачено. Раніше їх використовували для дров, а впродовж останніх років мешканці зберігають там свої інструменти, а також продуктові запаси.

«У нашому домі, оскільки він був збудований одним із перших, не було ні газу, ні батарей. У кімнатах стояли великі цегляні груби, а в кухнях стояли плити. І їх треба було чимось опалювати, а ці сараї були заповнені дровами, у кого вугілля було, у кого торф, а в кого брикет», — Валентина Махабік, мешканка будинку по вул. П’ятницькій.

Тепер мешканці просять міську владу, аби демонтаж будівель відклали до наступного року, а саме: дозволили залишити їх на період зими. Відповідне звернення вони надіслали до Чернігівської міської ради.

«Нас ніхто не попередив влітку, що відбуватиметься такий демонтаж поспішний під час війни. І ми восени завантажили туди всі свої запаси на зиму – картоплю та інші овочі з консервацією. Бо нам треба пережити якось цю зиму», — Тамара Ареф’єва, мешканка будинку по вул. П’ятницькій.

У Чернігівській міській раді ситуацію пояснюють так:

«Влітку 2021 року муніципальною вартою було виявлено незаконне розміщення тимчасових споруд. Відповідно до правил благоустрою, які були затверджені рішенням Чернігівської міської ради 24.12.2019 року, наклеїли інформаційні наліпки на ці будівлі: власників повідомили про необхідність звернутися до КП «Муніципальна варта», який є уповноваженим органом, і надати правовстановлювальні документи. Був встановлений термін – два тижні. Жоден власник не звернувся», — Олег Гаценко, заступник начальника юридичного відділу Чернігівської міської ради.

Запланований демонтаж тоді не провели, оскільки мешканці тоді також просили відтермінувати. Його запланували на весну 2022 року, але через початок війни демонтаж відклали.

«Наразі рішенням виконкому надано власникам термін у два тижні на добровільний демонтаж. Також якщо в цей період власники або користувачі цих споруд звернуться до КП «Муніципальна варта» і нададуть правовстановлювальні документи або дозвільні документи на розміщення цих споруд, то, я вважаю, буде винесене рішення знову на виконавчий комітет», — Олег Гаценко, заступник начальника юридичного відділу Чернігівської міської ради.

Не на камеру нам також пообіцяли розглянути звернення від мешканців і знайти шляхи вирішення ситуації, аби продуктові запаси все ж таки залишилися у сховищах.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button