Суспільство (відео)

Ціни на житло і від чого вони залежать: що треба знати, купуючи квартиру в Чернігові (Відео)

Вартість квартир у Чернігові зросла, порівняно з минулим роком. Найдорожчі квартири – в центрі. На периферії вони завжди будуть дешевшими.

«З минулого року вартість квартир на вторинному ринку виросла від 20 до 30%, залежно від місця розташування. Новобудови, за статистикою, зростають. Ось, припустимо, одну секцію 10-поверхового будинку зводять півтора-два роки. Відповідно, вартість від котловану до здачі будинку в Чернігові зростає від 10 до 30 відсотків»,- Альона Архипенко, директор агенції нерухомості.

Новобудова чи вторинне житло – також має значення. Так, один квадрат найдешевшої квартири в новому будинку коштуватиме 11 тисяч 900 гривень. Це віддалений район. У центрі ціни за квадрат сягають 25 тисяч гривень. На вторинному ринку, окрім ціни за квадратний метр, враховується загальна вартість. Якщо це 9-поверховий цегляний будинок, однокімнатна квартира у звичайному стані коштуватиме приблизно 25 тисяч доларів. Торік вартість вторинки на 20-25 відсотків була дешевша.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хвороби, що найчастіше «косять» майбутніх воїнів: у Чернігові минає останній етап призовної кампанії (Відео)

«Завжди ми дивимося, на якому поверсі розташована квартира, щоб її оцінити. Перший і останній поверх трохи дешевші. Перший краще продається, ніж останній. Завжди ліквідність квартири позначається середнім поверхом, цегляний будинок. Якщо ще й автономне опалення – це завжди в плюсі. Люди прораховують економію і в комунальних платежах також»,- Альона Архипенко, директор агенції нерухомості.

Саме в цегляних будинках краща шумо- і теплоізоляція. Що стосується поверховості, то, вибираючи серед бюджетних першого й останнього поверхів, варто зважати на те, хто тут житиме. Людям похилого віку та родинам із маленькими дітьми краще підійде перший поверх. Молодь віддає перевагу високим поверхам. Саме вони зараз користуються попитом. Але тут треба звернути увагу на цілісність даху.

«Забудовник дає гарантію на дах 10 років. Але є невеликий ризик. Коли заходите в квартиру, ви одразу можете подивитися на майданчику, в квартирі. Ми робимо огляд і на даху, надаємо фотозвіт цілісності даху»,- Альона Архипенко, директор агенції нерухомості.

Зараз чернігівці віддають перевагу новобудовам у центрі міста і тим, що дешевші. Якщо наявного бюджету недостатньо, можна обрати вторинне житло з ремонтом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button