Суспільство (відео)

Творчість майстрині Зінаїди Лук’яненко з Чернігівщини презентували в книжці (Відео)

У Чернігові відбулась презентація книжки, присвяченої творчості Зінаїди Лук’яненко, сестри Левка Лук’яненка. У цій книжці вміщені зображення робіт майстрині: скатертини, рушники, вироби з соломи, макраме, вишиванки, а також світлини родини Лук’яненків і відгуки про творчі роботи. Вишивка супроводжувала майстриню з самого дитинства, проте все своє життя Зінаїда Лук’яненко присвятила роботі зовсім не творчій – працювала агрономом і на науково-дослідній станції. А вийшовши на заслужений відпочинок, повністю присвятила себе улюбленій справі.

«У підлітковому віці мене мати прилучала до рукоділля. Спершу плести гачком, потім паралельно вчилася вишивати. На клаптику матерії малювала якусь квіточку та пробувала вишивати. Перший рушник вишила червоними і чорними котушковими нитками, він датований 1956 роком. Ще мати навчила мене шити різні суконки, кофточки, чоловічі сорочки на ручній швейній машинці, яку купила в сусідки», — Зінаїда Лук’яненко, майстриня.

Привітати майстриню з 85-річчям і презентацією книжки в залі Чернігівського історичного музею ім. В.Тарновського зібралось багато поціновувачів творчості Зінаїди Лук’яненко.  

«Рушники Зінаїди Григорівни дуже різні, вишиває їх у різних техніках, рушники різних регіонів, із різними візерунками, абсолютно по-різному. Тобто вона справжній художник», — Іван Сауткін, український кінорежисер.

Книжка була видана за фінансової підтримки благодійників. Тепер ознайомитися з творчістю майстрині можна не лише в її оселі та в музеях, де зберігаються її роботи, але й завдяки цій книжці.

Журналіст: Замятіна Оксана

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button