Суспільство (відео)

У чернігівських ЗОШ розпочалося жеребкування між першокласниками на право навчатися в школі (Відео)

Комусь із батьків сьогодні пощастить, а чиясь дитина залишиться без улюбленої школи. У Чернігівській загальноосвітній школі №20 розпочалося жеребкування між батьками першокласників.

«Отакі квадратики. І отакий квадратик, на якому написано «школа», на 4 квадратиках написано «школа», — заступник директора Чернігівської ЗОШ №20 Валентина Ончукова.

Цьогоріч 20-та школа набирає три перші класи і не більше 30 дітей у кожен. Утім, як з’ясувалося після реєстрації майбутніх першачків, зарахують до школи не всіх. На 12 вільних місць претендують 18 дітей.

«У першу чергу, згідно із Законом, повинен брати тих дітей, які проживають у мікрорайоні школи, відповідно, з тих будинків і вулиць, які розташовані біля школи. У другу чергу я маю право набирати дітей, чиї брати і сестри вже вчаться в нашій школі, і цих дітей до 1 класу», — директор Чернігівської ЗОШ №20 Микола Конончук.

Нові умови зарахування до 1 класу диктує остання редакція Закону України «Про освіту», який набув чинності у вересні 2017 року. Відтепер дітей мають брати до школи виключно за місцем проживання. За кожною ЗОШ вже закріплені певні вулиці, і брати дитину на навчання мають право лише за пропискою. Паспорти в батьків перевірятимуть. Всі інші першокласники, які виявили бажання навчатися не за місцем реєстрації, можуть потрапити до навчального закладу на вільні місця шляхом жеребкування. Найважче буде діткам, чиї батьки винаймають житло в місті, а прописані десь у селі.

«Я ж не можу перевіряти, може, вона там десь на Масанах живе або в селі, і тоді вона займе місце цієї дитини, яка живе біля школи, але якщо є вільні місця і в місті живе, не в селі, то, будь ласка, якщо вона під час жеребкування витягне школу, то буде на всіх підставах навчатися», — директор Чернігівської ЗОШ №20 Микола Конончук.

Чернігівська ЗОШ №20 однією з перших проводить процедуру жеребкування між батьками. Заступник директора у 1-А класі розкладає шість карток. Стільки ж учнів претендують навчатися в цій школі, але відповідної прописки не мають. Чотири картки – щасливі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Комарівській ОТГ розвивають дошкільну освіту

«Будь ласка, подивіться, вони всі біленькі зверху, нічого не просвічується. Жодних поміток чи крапочок немає», — заступник директора чернігівської ЗОШ №20 Валентина Ончукова.

Мамі, яка першою розпочинає жеребкування в класі, пощастило. Вона витягла картку з надписом «школа», а тому вже 1 вересня її син Дмитро сяде за парту саме цієї школи, хоча за пропискою вони мали б вчитися у 10-й.

«Радість, закінчилися мої хвилювання, ми живемо через дорогу від школи, це апріорі не могло бути, щоб дитина вчилася в іншій школі. Дві хвилини до школи – дзвінок продзвенів і дитина чує», — мама першокласника Олена Петрушовець.

А от матері близнюків доведеться своїм діткам шукати інший навчальний заклад – їй не пощастило витягнути щасливу картку 20-ї школи.  За місцем реєстрації її син і донька мали б вчитися у російській ЗОШ № 6.

«Навіщо, щоб моя дитина ходила до російської школи, хотіла, щоб ходили до української, просто навіщо ми сюди цілий рік ходили на підготовку, ми дітей приводили на канікулах, під дощем, по снігу я тягнула їх сюди, щоб із вчителькою познайомитися, вчителька дітям сподобалась», — мама першокласників Світлана Притиковська

До 15 червня процедуру жеребкування мають пройти всі загальноосвітні навчальні заклади міста. Управління освіти цей процес не контролює і не втручається. Усе вирішує школа.

«За це питання відповідає керівник навчального закладу на місці, потім за результатами ми обов’язково підбиватимемо підсумки і подивимося, що було правильно, а що ні. – Чи не буде корупції? – Не буде точно», — начальник Чернігівського міського управління освіти Василь Білогура.

Батьки першокласників вже засудили нові умови прийому до школи.

«Маємо право на освіту, але  не маємо його», — мама першокласника Олена.

Новий закон диктує ще низку нововведень для загальноосвітніх навчальних закладів. Одне з основних – це 12-річна середня освіта і трирівнева школа – з початковим, базовим і профільним навчанням. Заяви від майбутніх першачків тепер прийматимуть лише місяць, це буде травень. Більше повноважень буде у директорів шкіл стосовно кадрових питань та організації навчального процесу.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. У нас державна мова українська і діти мають право навчатися рідною мовою. Цікаво чим закінчиться історія мами в близнюків.

  2. Не вистачає лише 6 місць при трьох перших класах. В чому проблема посадити в класах по 32 дитини?

  3. Это бардак сделали для того. Чтобы со временем начать делить школы, на богатых и бедных.
    Ежегодно местная власть выбирает как разделить территорию. Что ей мешает закрепить за одной школой дома богатых, а бедных за другой школой? Если вы с этим не согласны подписываете петицию https://e-dem.in.ua/chernihiv/Petition/View/1396

Back to top button