Суспільство (відео)

У чернігівському виші організували кваліфіковану психологічну допомогу для студентів і не тільки (Відео)

Розібратися в собі, налагодити взаємини з іншими та визначитися, як рухатися далі. Дедалі більше студентів звертаються по кваліфіковану допомогу до фахівців. Тому в Національному університеті «Чернігівський колегіум» вирішили відновити роботу психологічної служби. Вона працює 24/7.

«Психологічна служба спрямована на що? Спершу було питання про адаптацію студентів першого курсу – щоб згуртувати групи. Кілька факультетів одразу долучилися і ми працювали над тим, щоб показати студентам, що таке психолог. На початку був такий бум. Пішло так багато студентів, що було видно: затребуваність дуже велика, пішли викладачі і навіть батьки студентів почали звертатися»,- Олена Гірченко, керівник психологічної служби НУЧК ім. Т.Г.Шевченка.

Окрім тренінгів, психологічна служба почала проводити тематичні онлайн-вебінари, семінари, лекції. У соцмережах провели серію ефірів. Вони відбувалися щосереди. Теми відповідали тим запитам, із якими вже зверталися до психологічної служби. Зараз робота спрямована здебільшого на групове та індивідуальне консультування.

«Студенти розділилися на дві категорії. Одні переживають за власне перебування у цьому світі і пошук себе. Для студентського віку важлива ця інтеграція. Коли студент потрапляє на якийсь факультет на навчання, в нього завжди виникає запитання «Чи туди я потрапив?». Працювали дуже багато з профорієнтаційним таким заземленням»,- Олена Гірченко, керівник психологічної служби НУЧК ім. Т.Г.Шевченка.

Переломний момент настає на другому і третьому курсах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У священника з Чернігівщини понад рік живе білка Степан (Фото)

«Класно, коли особистісний профіль студента відповідає тому профілю, куди він вступив. Людина розуміє, що їй це подобається і їй це вдається. Дуже важливо, коли людина бачить, де вона це буде застосовувати. Тому саме на другому-третьому курсі, коли виникає питання, чи перевестися на заочне відділення, чи здобути ще одну освіту, там воно дуже гостро постає. А може, взагалі піти на роботу і трохи навчання занедбати»,- Олена Гірченко, керівник психологічної служби НУЧК ім. Т.Г.Шевченка.

Від студентів надходило чимало питань й особистісного характеру. Вони стосувалися взаємовідносин у родині, стосунків і життєвих пріоритетів. Батьків же цікавить специфіка віку їхніх дітей. Психолог наголошує, що нинішні студенти дуже змінилися за 10 років.

«Батьки не розуміють, чому вони не хочуть допомагати на городі, приїжджати щовихідних до них додому. Оці питання різного фарбування, татуювання. Батьків це лякає. Тому батьки приходять. Ми проводили такі вебінари, де були присутні батьки. Їм було цікаво і вони це слухали»,- Олена Гірченко, керівник психологічної служби НУЧК ім. Т.Г.Шевченка.

Загалом психологічна служба в Національному університеті «Чернігівський колегіум» існувала давно. Свою роботу вона відновила у вересні минулого року.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button