Суспільство (відео)

У Чернігові людям із вищою освітою важче знайти роботу (Відео)

70 тисяч від Чернігівського центру зайнятості одним платежем – це реально. Саме таку максимальну суму можуть виплатити фахівці з безробіття для відкриття власного бізнесу. Насамперед розглядають бізнес-плани бійців АТО та людей з інвалідністю. Загалом же роботодавці, які вже мають свій бізнес, сьогодні в пошуках робітничих професій: швачок, електромонтерів, слюсарів, сантехніків, водіїв, токарів і трактористів, що створює «трудовий» дисбаланс.

«Майже кожна друга особа, яка до нас звертається, має вищу освіту. І тут спостерігається дисбаланс – є потреба в робітничих спеціальностях, а люди мають вищу освіту, тож запропонована робота не завжди підходить», — розповідає директор Чернігівського міського центру зайнятості Світлана Серб.

У центрі зайнятості кажуть, що працюють сумлінно, так, за останній рік працевлаштували 840 безробітних і приблизно 3 000 осіб до набуття ними статусу безробітного, який надається на 8-й день після звернення. На підтвердження цього відвідувачі центру схвально відгукуються про рівень його роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дистанційна робота та фріланс: наскільки це актуально для чернігівського ринку праці?

«Можуть запропонувати і навчитися, і перекваліфікуватися. Багато вакансій, тому в будь-якому випадку якась робота буде».

«Дуже хороші курси в них. Хороші лекції проводять. Складають резюме, допомагають».

Зі статистики центру – на вакансіях, які надходять до нього від роботодавців, середня заробітна плата становить 4 800. Найбільше ж незакритих спеціальностей у Чернігівському тролейбусному управлінні, яке потребує водіїв. Розповіли в центрі і про свої виплати.

«Якщо, наприклад, людина отримувала заробітну плату 10 000 гривень і в неї загальний страховий стаж 10 років, то перші 90 днів допомога з безробіття становить 70% від зарплати. Наступні 90 днів – 56% й останні півроку – 49 % від заробітної плати», — роз’яснює заступник директора Чернігівського міського центру зайнятості Олена Пономар.

Але запевнили, що до них люди йдуть не по гроші з безробіття, а по роботу. І розказали про запобіжний захід від любителів бити байдики: тих, хто двічі відмовляється від запропонованої підходящої роботи, знімають з обліку центру зайнятості.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button