Суспільство (відео)

У Чернігові презентували книгу про історію села Красилівка (Відео)

У межах клубу «Краєзнавець», що діє при Чернігівській обласній науковій бібліотеці імені Софії та Олександра Русових відбулася презентація книжки «Красилівка». Ця книжка розповідає про історію одного з сіл Ніжинського району. Її упорядником є Володимир Правило, хоча ідея створення цієї книжки виникла ще в його батька Олександра Правила, який був вчителем і свого часу вирішив дослідити історію Красилівки.

«Збір матеріалів розпочав ще мій батько, у розрізі часів я не можу про це сказати. Це були, напевно, 70-80 роки минулого століття. З мого боку, це була робота в архівах, деякі записи з розповідей односельчан», — Володимир Правило, упорядник книжки «Красилівка».

У книжці розповідається історія села від першої його згадки в документах і до сучасних днів.

«Перша згадка про село – 1654 рік, це були відомі присяжні книги, коли Гетьманщина присягала на вірність московському царю після Віланського перемир’я, після війни. Я там провів паралель Віланського перемир’я і ситуації сьогоднішньої. Вони були дуже схожими. Оце тоді була згадка. Село було вже з церквою. В селі проживали 49 козаків, 39 селян», — Володимир Правило, упорядник книжки «Красилівка».

У виданні є карти, документи та свідчення самих жителів Красилівки. Зокрема, цікавим фактом є розвиток у селі рослинницьких культур, які сьогодні починають відроджувати.

«За часів панів у селі дуже розвинута була галузь вирощування цукрових буряків. Це був основний дохід як поміщиків, так і селян», — Володимир Правило, упорядник книжки «Красилівка».

Проте в історії села, як і в історії України загалом, є і сумні сторінки.

«Багато полеглих, слід акцентувати увагу, під час Другої світової війни. За даними архівів 47 людей загинули від Голодомору. Проте, за згадками односельчан, їх набагато-набагато більше. Я вважаю, що ця книжка дуже потрібна, дуже актуальна. Ми бачимо, що наша сільська місцевість занепадає. У нас немає нормальної державної політики стосовно цього питання. Відповідно, ми не можемо знати, що буде через 20-30 років. Тому що коли я закінчував школу, в школі навчалося понад 150 учнів, сьогодні ситуація зовсім інша», — Володимир Правило, упорядник книжки «Красилівка».

Володимир Правило зазначає, що наразі дуже важливо писати історію українських сіл у книжках, аби її знали не лише люди, які в них проживають, але й нащадки.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button