Суспільство (відео)

У Чернігові презентували нову концепцію розвитку міста (Відео)

У Чернігові презентували нову концепцію розвитку міста «Чернігів – стійке місто. Стійкий дух. Стійкий розвиток». Над нею з квітня минулого року працювала команда архітектурної студії Yakusha в партнерстві з Чернігівською міською радою. Мета проєкту — не тільки відбудова міста, а й глобальне переосмислення та розвиток Чернігова як сучасного міста, побудованого навколо людей.

«Звісно, є дуже важливі речі, які треба вирішувати терміново, але є речі, які про далекоглядність. І про це ця концепція. Це на дуже багато років уперед. Коли ти розумієш, хто ти, куди ти йдеш і чим твоє місто відрізняється від усіх інших», — Вікторія Якуша, архітекторка, засновниця студії Yakusha.

Від повномасштабного вторгнення місто значно постраждало. Відбудова – процес довготривалий. Проте люди повертаються до міста та будують тут своє життя.

«Наша головна ціль– повернути людей у місто. Тому що місто, звісно, без людей не має майбутнього. Втратити людей зараз – це втратити Чернігів на багато поколінь уперед. На кінець вже минулого року приблизно 250 тисяч налічувалося в Чернігові людей. Зараз уже 270+ разом із тимчасовими переселенцями. Тому що люди повірили в те, що місто має майбутнє. Безумовно, ми розуміємо, що так, як до 24 лютого, вже не буде. І нам потрібно вже зараз, під час війни, переосмислювати візію і бачення нашого міста», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Над проєктом працювали понад 100 осіб. До роботи над ним долучилися не лише чернігівці, але й архітектори з Фінляндії, Америки та Ізраїлю. Перевагами Чернігова є екологія, історія та інновації. Саме вони – основа концепції розвитку міста.

«У нашій концепції екологічність і історичність – це головні фільтри, через які всі-всі проєкти мають проходити після того, як вони будуть залучені», — Вікторія Якуша, архітекторка, засновниця студії Yakusha.

Чернігів – місто можливостей. Воно має безліч переваг, проте є й деякі недоліки, що можуть вплинути на подальший розвиток.

«У нас є серйозні плюси, але є, на жаль, і недоліки, які треба враховувати. Це і географія, і безпека, і логістика. Тому що будь-який виготовлений у Чернігові товар важче і дорожче довезти та продати десь чи за кордоном, з огляду на те, що це Захід чи в Україні. Це безпека. Зрозуміло, до кордону в нас кілька десятків кілометрів, і завжди ще дуже довго буде фактор нестабільності. Це і температура. У нас трошки холодніше. Тому, відповідно, це більші затрати на виробництво. Але, попри це, розуміємо, що в нас є дуже серйозні переваги», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Зокрема під час розроблення концепції велику увагу звернули на екологію міста та географічні можливості.

«Стрижень, який протікає від Ялівщини і до Десни через все місто, – це величезна перевага для міста, якщо крок за кроком зробити з нього те, що ми бачимо в цій концепції і бачимо давно вже. То це змінить взагалі візію, візуально місто і активності, і центр активності, і так далі. У нас давно вже є розуміння теплоенергетики, що робити з цим. Нам тільки треба залучати кошти. У нас план сміттєпереробного заводу, який буде використовувати свій ресурс якраз для генерації тепла», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Проте питанням №1, яке безпосередньо потребує швидкого рішення та реалізації, є реабілітація військових: фізична та психологічна.

«У нас є чудові декілька локацій у Чернігові. Ми розглядаємо не одну локацію. У нас є колишній табір. Ми його не використовуємо уже кілька років. Але він розташований у межах міста. З доступністю громадського транспорту, в лісі, в екологічно чистій місцевості. Там доволі багато території. Ми хочемо зробити там якісний реабілітаційний центр, там могли б бути і родини, якщо потрібно, з чоловіками своїми. І психологічна реабілітація, і фізична», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Стратегію розвитку Чернігова можна переглянути у вільному доступі в Мережі.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button