Суспільство (відео)

У Чернігові презентували унікальну абетку про Чернігів (Відео)

У Чернігівській міській бібліотеці ім. М. Коцюбинського відбулася презентація книжки полковника ЗСУ, військового журналіста Валентина Буряченка. «Абетка малого чернігівця» – це унікальне видання, створене для дітей і дорослих про Чернігів.

«Усі літери та завдання, написані на кожну літеру абетки, стосуються Чернігова, визначних місць Чернігова, якихось інших слів, пов’язаних із Черніговом. І таким чином дуже цікаво нашим містянам мати цю книжку»,- Ганна Пушкар, директор Чернігівської міської централізованої бібліотечної системи.

«Вона унікальна тим, що розрахована на молоде наше покоління, на маленьких наших чернігівців. Тому така і назва «Абетка малого чернігівця». Вона створена для того, щоб діти знали історію нашого міста-героя. Також вона розрахована на дорослих: на батьків, на бабусь, дідусів, на вчителів, вихователів»,- Валентин Буряченко, автор книжки.

Робота над книжкою розпочалася 2019 року. Ідейним натхненником її створення є дружина автора. Саме вона підказала, що діти мало цікавляться історією рідного міста, тому їх треба якимось чином заохотити до цього.

«Мета одна. Патріотами не народжуються – патріотів виховують. От я прагнув створити такий продукт, через який наше молоде покоління виросло б свідомими патріотами рідного краю, своєї держави»,- Валентин Буряченко, автор книжки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тривожна валіза та загострення ситуація на прикордонні: думка чернігівців

Це перша книжка, створена Валентином Буряченком для дітей. Як зазначає автор, писати для них дещо складніше, аніж для дорослої аудиторії.

«Потрібно доступно написати у віршованій формі, щоб тексти були не перевантажені й водночас викликали зацікавлення. Щоб було цікаво гортати, читати, запам’ятовувати»,- Валентин Буряченко, автор книжки.

На презентації книжки були присутні всі ті, хто долучився до її створення. Також завітали на презентацію і діти.

«Я вже втретє приходжу сюди за цей рік. Цікаво слухати про книжки.

Читаю зарубіжну літературу, українську літературу.

Мені мама замовляла дуже багато книжок, які називаються «Моя перша енциклопедія». Там було дуже багато енциклопедій: домашні тварини, підводний світ, динозаври, машини»,- Діана Макшун, школярка.

У книжці на кожну літеру абетки є цікаві завдання про Чернігів. Тому школярі, які завітали на презентацію книжки, взяли участь у пізнавальній грі про наше місто, а переможці отримали шеврони від автора.

«На шевроні намальований бойовий кіт Шеврон, який проводить дуже цікаву екскурсію діткам сторінками абетки про наше місто»,- Валентин Буряченко, автор книжки.

Тепер «Абетку малого чернігівця» можна не лише придбати в книжкових магазинах міста, але й узяти почитати в міських бібліотеках. Нагадаємо, зібрані від продажу книжки гроші будуть спрямовані на підтримку ЗСУ.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button