Суспільство (відео)

У Чернігові проводять безкоштовне медичне обстеження (Відео)

«Врожай» Чорнобильських хвороб збираємо через тридцять років після аварії. Сьогодні лікарі щоразу частіше виявляють різні патології в молодих людей працездатного віку. Частіше почали діагностувати рак щитоподібної залози. У Чернігові, аби зменшити сумну статистику, вирішили з проблемою боротись превентивно – пропонують безкоштовне скринінгове обстеження організму.

«Ця патологія реалізувалася не одразу, не в перші роки, а якийсь час уже після аварії. І прогнозується пік цієї паталогії – раку щитоподібної залози – десь за 20, 25, а то й 30 років після аварії. І саме підходить цей період, коли ми очікуємо, що буде зростання патології в тих людей, які зараз дорослі, а на момент аварії вони були дітьми або підлітками», — зауважує кандидат медичних наук, лікар-ендокринолог Центру радіаційного захисту населення Олег Осадців.

Про те, що необхідно обстежувати щитоподібну залозу всіх громадян України, кому в день аварії на ЧАЕС було від нуля до 18 років, говорили ще сім років тому. Але тоді до практичних дій так і не перейшли. У Чернігові ж вирішили реалізувати гарну ідею самостійно.

«Люди можуть прийти до нас, показати свій паспорт і взяти талон на УЗД щитоподібної залози, консультацію ендокринолога, а також консультацію всіх інших спеціалістів, які є в нашому центрі. Це і онколог – молочні залози в жінок уражаються», — розповідає завідувач поліклініки для постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи обласного Центру радіаційного захисту та оздоровлення населення Іван Осадців.

Безкоштовне скринінгове обстеження можуть пройти громадяни, які народились із 1968-го по 1986-й рік. За 2017-й у центрі завдяки цьому проекту вже обстежили понад дві з половиною тисячі мешканців області. Більше приходить жінок.

«Дуже багато жінок. Онкологічна патологія в плані раку щитоподібної залози і молочної залози. У нас додається кількість таких хворих. І ми обстежуємо і налаштовані на те, щоб не пропустити патологію», — зазначає хірург-онколог Володимир Чічкан.

«Виявити це захворювання можна тільки одним методом – це скринінг. Так би мовити, брати всіх наших людей цього віку – обстежувати, робити їм ультразвукове обстеження щитоподібної залози. І тоді вже на основі цих даних проводити діагностику. Тому що може бути не тільки цей рак, а можуть бути й вузлові зоби, тиреоїдит із порушенням функцій залози», — зауважує кандидат медичних наук, лікар-ендокринолог Центру радіаційного захисту населення Олег Осадців.

Захворювання щитоподібної залози, навіть такі важкі випадки, як рак, виліковні. Головне – вчасне обстеження та лікування.

Журналіст Аліна Клименко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. А слабо вказати адресу, час роботи, телефони, хоч якісь контакти?
    Журналісти…

Back to top button