Суспільство (відео)

У Чернігові судять бійця АТО: зберігання зброї чи тиск на добровольчий рух (Відео)

У чернігівському районному суді провели підготовче судове засідання у справі добровольця АТО, волонтера Сергія Проценка, в якого під час обшуків у березні цього року знайшли зброю.

«Забрали зброю, вона була зареєстрована. Начебто перероблена. Але вона не була перероблена. Знайшли набої, я не встиг їх здати. Я їх не ховав. Вони лежали на столі. Звинувачують у зберіганні набоїв», — розповідає доброволець АТО Сергій Проценко.

Це справа, в якій вас обвинувачують у вчиненні кримінального правопорушення, частина перша, стаття 263 ККУ.  

Ця стаття передбачає позбавлення волі від двох до п’яти років. За словами Сергія Проценка, на нього написали депешу нібито люди, з якими він розпивав спиртні напої і під час застілля показував зброю. Водночас він заявляє, що цих людей навіть не знає.

«Нехай викликають, побачимо, що вони скажуть. Нехай в очі подивляться і скажуть, де я з ними зустрічався», — продовжує Сергій Проценко.

Упевнений у своїй невинуватості волонтер навіть відмовився від захисника.

«А навіщо? Якщо я жодного злочину не вчинив. Навіщо мені той захисник?» — запитує доброволець АТО Сергій Проценко.

Підтримати побратима зібралась повна судова зала учасників добровольчого руху. Слова підтримки висловили навіть чернігівські журналісти. За їхніми словами, справа надумана.

«Вона повністю сфабрикована і витягнута з нічого. Це людина, яка їздить в АТО, допомагає від чистого серця. Це людина, яка неодноразово брала участь у боях у складі українського добровольчого корпусу», — відзначає боєць добровольчого українського корпусу «Правий Сектор» Олександр Лапа.

«Мені здається, що справа трішки надумана. Мені знайома схема, за якою звинувачують людей, причетних до добровольців. Я кілька разів їздив із Сергієм до зони АТО. За ним ніколи не помічав такого, що йому по суті інкримінують», — наголошує чернігівський журналіст Владислав Савенок.

Присутні активісти заявили про нібито тиск на весь добровольчий рух як на Чернігівщині, так і в країні загалом і про свою готовність згуртовуватись для захисту самих себе.

«Зараз така тенденція, що на добровольців котять бочки і хочуть знищити добровольчий рух як такий узагалі», — впевнений громадський активіст Юніс Аскеров.

«Ви бачите, на підготовче засідання зібралась повна зала добровольців і, я думаю, ми будемо так збиратись на всі засідання. Тому що полишиш одного добровольця в біді – і завтра така ситуація може статися і з тобою», — наголошує громадський активіст Володимир Березинський.

Загалом і прокурор, який представляв звинувачення, і сам підсудний виступили за відкритість процесу. Як підсумок першого дня розгляду справи в суді – вирішили наступного разу, 15 жовтня, заслухати свідків звинувачення.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Какой же это преступник?этот человек в АТО бывает больше чем дома,все время в дороге,волонтерскую помощь привозит постоянно,в большинстве со своего кармана,это ЧЕЛОВЕК которому многие бойци благодарны

  2. Держись,Сергей Олексеевич,мы с тобой,а тем кто написал на него маляву,проедьте хоть разок с ним в АТО и посмотрите где он бывает и куда довозит помощь,какая дорога…может тогда одумаетесь немного

  3. Аналогичная ситуация в г. Константиновка Донецкой облсти, один в один, «совпадение, не думаю»!

Back to top button