Суспільство (відео)

«Детектор»: про прейскуранти у церквах, ікону російського царя і міжконфесійні відносини (Відео)

Сьогодні у «Детекторі» говоримо на делікатну тему релігії та міжконфесійних відносин. Як позначився на авторитеті УПЦ МП скандал із відмовою священика у Запоріжжі відспівувати дитину хрещену у Київському патріархаті? Навіщо у храмах висять прейскуранти на церковні обряди? Чи є релігійні фанатики серед прихожан УПЦ МП? Чи здатна релігія об’єднати людей? На ці та інші питання дасть відповідь протоієрей УПЦ МП Олександр Клименко.

Досьє:

Олександр Клименко народився у 1983 році у містечку Березань Київської області. У 2005 році з відзнакою закінчив Київський національний економічний університет. У 2013 р. – Київську духовну академію. У сан священика рукоположений у 2007 році. З 2012 року і донині – настоятель Софроніївського храму міста Березань Української православної церкви Московського патріархату. Переможець проекту «Голос країни». 

 

Чи вплинув на авторитет УПЦ МП скандал у Запоріжжі із відмовою відспівати хлопчика, хрещеного в УПЦ КП ?

— Допоки буде велика політизація церковного життя і втручання політиків будуть такі проблеми. Це штучно роздутий скандал. І ці скандали будуть множитися , якщо будуть підігріватися політиками. Не мені судити дії священика.

Які в УПЦ МП відносини з іншими конфесіями ?  

— Люди втомилися від протистояння. Для діалогу між конфесіями потрібно налагодити мир, говорити прямо. Треба припинити захоплення храмів. Як тоді можна вести діалог ? Треба вгамувати почуття і діяти в правовому полі. Будуйте храми , а не відбирайте.

У Чернігові був скандал з приводу появи у Троїцькому соборі ікони російського імператора Миколи другого…

— Імператор Микола другий був канонізований, не як політик. Він разом зі своєму родиною, які були жорстоко вбиті. Дуже дивно, коли політичні ярлики починають навішувати на давно померлих людей. У нас політизація і електричок,і маршруток. У храмі , де я служу заборонені проповіді на політичну тематику. Нажаль, не всі цього дотримуються. Людям треба перестати політизувати навіть молитовний процес.

«Легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому увійти в царство небесне», — говориться у Біблії. Це я до того, що священнослужителі в Україні мають елітні авто, квартири, бізнес. У суспільстві – це викликає, м’яко кажучи неприємні відчуття 

— От  показують архієрея на єпархіальній машині. Це авто дозволяє пересуватися комфортно у його важкому графіку. Це не його власна машина. У журналістиці є поверховість подачі. Для того , щоб критикувати, розберися. У мене купована на вторинному ринку 11-річне авто «Шевроле». З 4 дітьми нам вже тісно.

Прейскуранти у храмах на церковні обряди – це необхідність чи бізнес  ?

 У моєму храмі таких немає. Дуже складна тема. Церква – це закритий організм. Можливо люди, прихожани самі так вирішили. Треба робити ремонти.  Парафіяни складають фінансову стабільність приходу. Ціна – неправильно казати. Правильно говорити – пожертва.

Релігія нині об’єднує людей чи навпаки ?

— Ми зараз у благодійному марафоні просвітницьких, духовних зустрічей. Це зустрічі об’єднання. Ми намагаємося порозумітися. Адже приходять люди різних конфесій.

Олександр Клименко — протоієрей УПЦ МП

Ще статті по темі

Back to top button