Суспільство (відео)

У Чернігові відмовились від ідеї занурення ялинок у Десну (Відео)

Занурення новорічних ялинок у Десну скасовується. Чернігівські екоактивісти відмовились від анонсованої раніше акції. Вони шукали спосіб, як можна повторно використати новорічні дерева, котрі люди перетворюють на сміття після свят. Ідею підгледіли в американців.

 «Ми дізналися про це з соціальних мереж та інтернету, що у США екологи радять людям не викидати ялинки, а занурювати їх на дно озер. Таким чином вони створюють так звані рифи, в яких можуть ховатися мальки. Так, є вид окуня, який знищує всю мальку. Окрім того, озера США бідні на органіку, занурені ялинки відновлюють екосистему озер», — розповідає екоактивіст Сергій Безбородько.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові презентували «Зимовий букет замість ялинки»

Паралельно зі збором ялинок активісти порадились з екологами. І, як виявилось, занурення дерев у водойми в Україні заборонене законом. Це вважається забрудненням водного середовища та становить небезпеку для його мешканців.

«Відбуватимуться процеси гниття, бактерії будуть утворюватися — і таким чином це спричинятиме утворення великої кількості органіки у воді, будуть утворюватися водорості. Це може спричинити цвітіння води, а цвітіння води може з часом утворити плівку і буде уповільнюватися дихання усіх живих організмів», — зазначає доцент кафедри екології та охорони природи НУЧК ім. Т.Г. Шевченка Світлана Потоцька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невідомі у Чернігові підпалили смітник

Але екологи припускають: у США така практика цілком можлива через відмінності в екосистемах.

«Коли навколо водойми нічого не росте, то, може, і доречно затоплювати дерева, щоб було де нереститися і ховатися малим рибам. У нас прибережні смуги в річковій системі мають велику потужну трав’янисту, деревну рослинність», — говорить доцент кафедри екології та охорони природи НУЧК ім. Т.Г. Шевченка Світлана Потоцька.

Екоактивісти не засмучені провалом цікавої ініціативи.

«Головне, що ялинки збираються, нарешті в суспільстві почалося обговорення цієї теми», — наголошує екоактивіст Сергій Безбородько.

Зібраним ялинкам знайшли нове застосування. Їх подрібнять і використають як живлення для кущів і дерев у Березовому Гаю. Акцію зі збору новорічних дерев продовжили. Ялинки можна принести та залишити за адресою по вулиці Бобровицька, 62.

Журналіст: Аліна Клименко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Десну надо чистить а не засирать чем попало

  2. Мізки включати треба і думати перед тим, як щось пропонувати, у нас озера не бідні органікою, навпаки — купа водоростей росте. Добре, що хоч схаменулися.

Back to top button