Суспільство (відео)

У Чернігові заводитимуть унікальний перший радянський трактор «Запорожець» (Відео)

Обласний історичний музей імені Тарновського дивує і радує унікальністю наповнення. Один із найстаріших в Україні – заснований у ХІХ столітті. Вже тоді його пов’язували з постаттю відомого мецената Василя Тарновського, який передав музею свою колекцію старожитностей.

«Це була унікальна людина. Благодійник, колекціонер», — Світлана Половнікова, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

«У 1902 році в Чернігові відкрився єдиний у Російській імперії Музей українських старожитностей», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

Подальша доля музею пов’язана з багатьма переїздами, але він практично не припиняв своєї діяльності, навіть у воєнні роки. Колекції музею постійно поповнювались. Часто за рахунок розкопаних скарбів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музею “Древній Любеч” повернули експонати, яким понад дві тисячі років

«1923 року було знайдено скарб, що складався зі срібних прикрас – і кільця, і браслети, і колти», — Вікторія Мудрицька, завідувач науково-експозиційного відділу Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

«Нашим науковцям вдалося відшукати його у фондах нашого музею. І сьогодні можемо сказати, що цей скарб нікуди не подівся. І ми навіть його частково показали в наших експозиціях», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

Окрему сторінку історичних надбань становить раритетна техніка – перші радянські трактори «Запорожець», виробництва початку 20-х років. Місцеві «доглядачі» такого автопарку вже жартома навіть збираються її заводити.

«Техніка начебто в непоганому стані, ось збираємось, може, вдасться завести. Якщо вдасться», — Олег Жанковський, двірник музею.

У музеї, але наразі на зберіганні, знаходиться й повалена так звана Алея героїв, «герої» якої свого часу «вогнем і мечем» приборкували Україну.

«На жаль, подальша доля цих погрудь не відома. Можливо, на перспективу стануть частиною експозиції», — Максим Блакитний, вчений секретар Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

Сьогодні музей складається з багатьох відділів і філій – зокрема музей українських старожитностей, архівної комісії, церковний, музеї панського та селянського побуту. Військово-історична філія. Поза межами міста ще дві – в Сновському і Чернігівському районах.

«На сьогодні фонди музею налічують понад 200 тисяч предметів основного та допоміжного фонду», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

Серед цього доробку багато унікальних речей. Так, це універсали всіх лівобережних гетьманів України в оригіналі, особисті речі гетьманів Івана Мазепи, Павла Полуботка. Також речі, з яких відомий художник Ілля Рєпін малював картину «Запорожці пишуть листа турецькому султану», зокрема порохівниця, чарочка та пояс.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button