Суспільство (відео)

У Козельці презентували фільм про історію та Героїв громади (Відео)

У Козельці відбувся прем’єрний показ фільму «Козелеччина – край романтиків». Цей фільм створений у межах документального проєкту «Зв’язок поколінь». Основною метою проєкту є національно-патріотичне виховання учнівської молоді.

«До 2019 році ми займалися з дітками очно, ми проводили вишколи, їх тренували, а в 2019 році …

Прийшла пандемія. Великих зборів проводити не можна було. Тому ми вирішили напрям продовжити онлайн і започаткували цей проєкт «Зв’язок поколінь».

Суть цього проєкту – в тому, що ми беремо окремо взяту громаду та знімаємо для громади, для людей із цієї громади, що це не просто дядя Вася-тракторист, а дядя Вася-тракторист – Герой, який пройшов війну, який віддав кращі роки свого життя задля діток, задля майбутнього», — режисер та оператор фільму Андрій Непоседов.

«Показати тих українців такими, якими вони є насправді. На чому тримається наша держава, тому що це і є підґрунтя, на якому ми стоїмо», — автор ідеї створення фільму Ігор Причина.

Ідея створення фільму про Козелець виникла ще до повномасштабної війни. Проте 24 лютого 2022 року змінило всі плани.

«Усі пішли на фронт, і вже потім, коли я комісувався після госпіталю, ми вирішили все ж таки продовжити цей проєкт і, зробивши Переяслав, приїхали на нашу давню мрію – зробити вже в Козельці», — режисер та оператор фільму Андрій Непоседов.

Робота над фільмом розпочалась у червні минулого року. У фільмі «Козелеччина – край романтиків» розповідається не лише про історію громади, але й про Героїв України, які боролись і продовжують боротися за свободу нашої країни. З перших днів повномасштабного вторгнення без військової освіти Олексій Булка вступив до лав ТРО. Опісля поїхав на Донеччину та, захищаючи країну, загинув поблизу міста Бахмут. Богдан Піц у свої 16 років штурмував Іловайськ, з університетських лав став на захист України.

«24 лютого я разом із своїм братом покинув свою домівку, він пішов у військкомат, а я поїхав на Київський напрямок до свого рідного добровольчого батальйону «Братство». Я мав честь бути в ньому ще в 2016 році, як він діяв на Маріупольському напрямку.

Я тоді був 16-річним хлопцем, був в 11 класі. Надихнувся я, як і всі мої хлопці, Майданом, Революцією гідності. І пам’ятаю, 20 квітня 2014 року в Козельці проходила акція «Ланцюг єдності». Всі наші представники громади вийшли з прапорами України на трасу Київ – Чернігів», — військовослужбовець, герой фільму Богдан Піц «Шульга».

Тоді Богдан Піц прийшов у військовій формі, тоді, можливо, він і визначив для себе свою подальшу долю.

«Так сталося, що на моє молоде покоління випав один із найтяжчих часів такого дійства. І водночас є багато можливостей відфільмувати, ознайомитись і знати особисто тих, хто творить історію», — військовослужбовець, герой фільму Богдан Піц «Шульга».

Команда, яка працювала над фільмом, зазначає, що найскладніше під час створення фільмів проєкту – це збирання матеріалу й емоційні переживання, оскільки вони також безпосередньо учасники бойових дій і волонтери.

«Це було пов’язано з емоційними переживаннями. Справа в тому, що мені самому довелося пройти фронт, і кожна така історія чіпляє тебе зсередини. Працювати було легко, але дуже емоційно важко було зібрати цей фільм», — режисер та оператор фільму Андрій Непоседов.

«Головні складнощі – це знайти, віднайти архівні матеріали. Ми звертаємось до багато архівів, на жаль, вони не повні. Я вважаю, що Україна повинна зараз збирати ці дані. Десятий рік війна триває. Це наша історія сучасна.

Ці люди віддають своє кохання в той чи інший спосіб. Це головна історія. І ми намагалися показати людей, які віддають себе для інших. Тільки в цьому людина насправді відкривається», — автор ідеї створення фільму Ігор Причина.

Фільм «Козелеччина – край романтиків» – це фільм про цілу громаду, про те, що Герої поміж нас, про те, що зараз твориться наша історія, про те, щоб вберегти її для наших нащадків.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button