Суспільство (відео)

У Пакулі власними силами відновили місцеву пожежну команду (Відео)

Не чекати на допомогу від влади, а діяти самим.

Так вирішили в селі Пакуль Чернігівського району і створили, а точніше відновили роботу пожежної команди.

Гроші на її утримання знайшли у казні місцевої громади. На бойове чергування готові стати вже четверо рятувальників. Територія пакульської сільради велика й охоплює не тільки кілька сіл, а й велику площу лісів, лугів і торф’яників. Тому загроза масштабних пожеж зберігається постійно.

— Того року ліс горів. Проблемна зона – Мньов, Дніпровське, Боровики. В Пакулі не така напружена ситуація, — Лариса Ковальчук, сільський голова с. Пакуль.

У складі пожежної команди немає професійних рятувальників, тому чоловіки проходитимуть додаткове навчання. Усі вони місцеві. Мають водійський досвід. На озброєнні пакульських вогнеборців поки що одна старенька машина і вона готова виконувати завдання. Свою допомогу обіцяють надавати і лісівники. Із основними загрозами сільські рятувальники обізнані.

— Необережне поводження з вогнем, підпали, — Володимир Пташник, начальник МПК Пакуля.

Створення пожежної команди в Пакулі – виняток із правил. Зазвичай подібні бригади в сільській місцевості скорочують. Тому для Чернігівщини це подія. Перерізати стрічку на відкритті рятувальної команди приїхали перші особи області й держслужби з надзвичайних ситуацій.

У професійних рятувальників Чернігова теж невелике свято. Уперше за багато років вони отримають нову форму й обладнання.

— За 1 мільйон гривень придбали 162 комплекти форми, — Володимир Кабанець, головний фахівець відділу ресурсного забезпечення УДСНС.

Головний приз, який отримали рятувальники, – нова німецька спецмашина. В управлінні обіцяють, вона не припадатиме пилом. Сучасна пожежна машина на базі Ману на голову перевершує наявні автівки, середній вік яких перевищує 20 років. Її ціна захмарна, та спецтехніка має багато корисних якостей. Завдяки потужним насосам, великому об’єму цистерни та іншому обладнанню забезпечить швидке гасіння пожеж.

— Є великі відсіки для обладнання. Можна комплектувати додатковим обладнанням – човнами, жилетами, — Олексій Чалишев, заступник начальника оперативно-координаційного центру УДСНС.

Нова автівка – одна на всю область, та у Держслужбі з надзвичайних ситуацій божаться, що наступного року парк техніки має поповнитися новими спецмашинами. Цього разу вони будуть на базі білоруського МАЗу.

Ще статті по темі

Back to top button